Bajo Juárez, The City Devouring its Daughters – Bajo Juárez: La ciudad devorando a sus hijas (2007)

Regie: José Antonio Cordero, Alejandrá Sanchez | 96 minuten | documentaire

In ‘Bajo Juárez, the City Devouring its Daughters’ is de onderdrukking voelbaar. De moeders wier dochters vermoord zijn wanhopig. Niet alleen verslagen door verdriet maar ook door het feit dat geen van de moorden opgelost worden. En er zijn heel veel moorden gepleegd de afgelopen jaren, honderden. Eens in de zoveel tijd pakken de autoriteiten een man op die vervolgens net zo lang gemarteld wordt tot hij bekent. Deze mannen gaan vervolgens voor een jaar of dertig de gevangenis in en de zaak is gesloten.

In de film komen verschillende onderzoekers aan het woord die de gang van zaken niet vertrouwen. Een betrokken journaliste en een officier van justitie vinden veel zaken dubieus en aantoonbaar niet juist. Maar er is niemand die luistert. De officier van justitie heeft ontslag genomen, hij kon er niet meer tegen. De moeders vechten en proberen op allerlei manieren “justicia” te krijgen, rechtvaardigheid. Maar ze zijn arm en kunnen zich geen advocaat veroorloven.

Steeds duidelijker wordt dat er wel degelijk een patroon in de moorden zit. Het zijn jonge meisjes, arm en van een sociaal lage klasse. De lichamen worden regelmatig gevonden op de landerijen van een grootgrondbezitter. Dit kan betekenen dat deze familie er mee te maken heeft maar het wordt niet onderzocht. De journaliste vertelt dat er steeds meer bewijs is dat president Fox er zelfs mee te maken heeft. De grootgrondbezitters zijn immers met wat andere rijke families van Mexico de financiers van zijn campagne. En voor wat hoort wat. Echt overtuigend bewijs is daar niet voor en als het er al was, waar moet je er mee naar toe? Corruptie tot op het hoogste niveau los je niet op met bewijs, dus deze arme families hebben al bij voorbaat geen kans.

Het is een aangrijpend verhaal. Maar het is een moeilijke film om naar te kijken. De beelden bewegen teveel en zijn niet altijd even relevant. Bovendien wordt vaak veel informatie in te korte tijd gegeven. Maar dat neemt niet weg dat de boodschap van de film belangrijk is. Deze moorden dienen opgelost te worden en de schuldigen gestraft. Een mooi begin zou zijn als de onschuldigen vrijgelaten zouden worden. Maar dan moet deze zaak eerst internationaal aanhangig gemaakt worden en wie gaat dat doen? Jane Fonda probeert het, en de makers van deze film, José Antonio Cordero en Alejandrá Sanchez, proberen het. Nu de rest van de wereld nog.

Miranda van der Hoek