Bamako (2006)

Recensie Bamako CinemagazineRegie: Abderrahmane Sissako | 115 minuten | drama | Acteurs: Aïssa Maïga, Maimouna Hélène Diarra, Balla Habib Dembélé, Djénéba Koné, Hamadoun Kassogué, William Bourdon, Mamadou Kanouté, Gabriel Magma Konate, Aminata Traoré, Danny Glover, Elia Suleiman, Abderrahmane Sissako, Jean-Henri Roger, Zeka Laplaine, Assa Badiallo Souko, Zegué Bamba, Dramane Bassaro, Ferdinand Batsimba, Samba Diakité, Georges Keita,  Hamèye Mahalmadane, Roland Rappaport, Aissata Tall Sall, Mamadou Savadogo    

Op een stoffige binnenplaats in Bamako, Mali vind een belangrijke rechtszaak plaats. Tegelijkertijd gaat het gewone leven in het dorp gewoon door. Dit is de setting van ‘Bamako’, een interessante film over het wel en wee van het huidige Afrika en de rol die het westen daarin speelt. Door de combinatie van de rechtszaak en het dagelijks leven van de bewoners van het dorp waar de rechtszaak plaatsvindt, ontstaat een realistisch portret over het leven in Mali.

De hoofdrolspelers zijn Mele (Aissa Maiga) en haar man Chaka (Tiecoura Traore), maar het is duidelijk dat de film niet enkel om hen draait. Vaak is het stel, dat op het punt staat uit elkaar te gaan, voor lange tijd uit beeld om plaats te maken voor de rechtszaak.  Door middel van levendige verklaringen van de verschillende getuigen – soms droevig en soms grappig – weet ‘Bamako’ droge feiten op een boeiende manier vast te leggen. Op deze manier weet de film de kijker te informeren over de effecten van globalisering op het continent Afrika.

Regisseur Sissako is geboren in Mauritanië en studeerde aan VGIK, de filmschool van Moskou. Tegenwoordig leeft hij in Frankrijk. Naast regisseur is hij ook producent van films. Abderrahmane Sissako is de filmmaker in focus op het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2007. Een van de films van hem die daar te zien zal zijn, is ‘Bamako’ (“The Court”). Op het festival worden ook eerdere films van Sissako vertoond, zoals ‘Octobre’ en ‘Heremakono’.

‘Bamako’ heeft in 2006 ook al op verschillende andere filmfestivals gedraaid, zoals in Cannes en Londen.  ‘Bamako’ schetst een fascinerend beeld van het huidige Mali. Helaas weet de film niet twee uur lang te boeien, vanwege het trage ritme. Het feit dat de hoofdrolspelers van de film vaak over het hoofd worden gezien, draagt hier ook aan bij.

Wietske Uneken

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 februari 2007
Speciale vertoning: IFFR 2007, IDFA 2023