Banana (2010)

Regie: Kyle Balda, Samuel Tourneux | 3:47 minuten | animatie, korte film, familie, komedie | Originele stemmencast: Pierre Coffin

Ken je dat? Je bent lekker aan het werk, maar je weet dat er iets lekkers in je tas zit. En ineens gaat het werken een stuk minder fijn. Je gedachten dwalen steeds af naar die lekkernij in je lunchpakket en wat rammelt je maag ineens! Dit herkenbare uitgangspunt is gebruikt voor ‘Banana’, een korte film van de makers van ‘Despicable Me’ (2010). Eén van de Minions heeft een banaan in zijn tas en dat is natuurlijk een enorme afleiding. Als hij er dan eindelijk aan toegeeft, heeft zijn collega al snel door dat er iets te halen valt. En daar blijft het niet bij.

Ondanks de voorspelbaarheid van ‘Banana’ is deze short erg vermakelijk. Gek genoeg lijkt het of de gag iets te lang wordt voortgezet (geen goed teken bij een korte film), maar desondanks zijn de expressieve menselijke trekjes van de Minions erg leuk gedaan: blikken van paniek, gelatenheid, frustratie, opgetogenheid… het is knap dat de animatoren in staat zijn om wat nog het meest lijkt op gele pillen met gezichtjes en blauwe tuinbroeken zo’n humanoïde uitstraling te geven.

Van de drie korte filmpjes die als extra op de blu-ray van ‘Despicable Me’ staan, en nu op DVD zijn uitgebracht (de ‘Mini-Movie Collection’) is dit bijna de leukste. De moeite waard, zeker voor de Minion-fan!

Monica Meijer

‘Banana’ verschijnt woensdag 23 oktober 2013 op DVD (Illumination Mini-Movie Collection).