Bandidas (2006)

Regie: Joachim Roenning | 95 minuten | actie, komedie, misdaad, western | Acteurs: Penélope Cruz, Salma Hayek, Steve Zahn, Joseph D. Reitman, Denis Arndt, Audra Blaser, Karl Braun, Ismael ‘East’ Carlo, Gary Cervantes, Humberto Elizondo, Daya Fernandez, Ernesto Gómez Cruz, Juan Manuel, Robledo Rios, Julian Sedgwick, Sam Shepard, Dwight Yoakam

Sara Sandoval (Salma Hayek) en Maria Alvarez (Penelope Cruz) zijn elkaars tegenpolen. Sara is de keurig opgevoede dochter van een rijke Mexicaanse bankier en Maria is de dochter van een arme Mexicaanse boer. Als Tyler Jackson (Dwight Yoakam) – vertegenwoordiger van een Amerikaanse bank – Sara’s vader vermoord en het land van Maria’s vader inpikt, hebben de dames ineens iets gemeen: ze willen wraak. Ze besluiten alle banken te beroven die Jackson heeft ingepikt om zo het geld terug te geven aan de arme bevolking. In een poging om hen tegen te houden huurt Jackson politie-inspecteur Quentin Cooke (Steve Zahn) in. Quentin bezwijkt al snel voor de charmes van de ‘bandidas’ en met zijn politiekennis helpt hij hen het onrecht in Mexico te herstellen.

Penelope Cruz en Salma Hayek als filmkoppel, je moet er lef voor hebben. Gaan ze elkaar in de haren vliegen of vullen hun natuurlijke talenten elkaar aan? Het eerste vooral, want ondanks een tegengestelde carrièrecurve  – Cruz ging van filmhuis naar Hollywood en Hayek vrijwel andersom –  concurreren deze actrices vandaag de dag veelal om dezelfde rol, die van Latijnse schone. Niets meer en niets minder.

Cruz speelt meestal wat klassiekere vrouwen dan Hayek, maar in ‘Bandidas’, een wel erg lichtvoetige bandietenfilm, wordt het zoeken naar niet-fysiek onderscheid ook al bemoeilijkt. Hayek zet een pruillipje op als dochter van een rijke bankier en krijgt de hik wanneer er zich een stressvolle situatie voordoet; Cruz is de Che Guevara van de twee en kan praten met haar paard.

Het noemen van deze eigenschappen mag enigszins absurd klinken, maar zijn toch running gags in ‘Bandidas’. Salma Hayek die anderhalf uur lang hikkend een pistool op iemand richt? Het kan, als het er maar lekker uitziet. Kunnen mooie vrouwen trouwens banken overvallen? Heus wel, als je er maar goed voor traint onder leiding van een ex-militair (een piepklein rolletje van Sam Shepard). Vijftig pushups in dat ondiepe beekje daar, dames, en zorg dat je borsten het water raken.

Gelukkig hebben we van doen met goeie actrices. Vooral Cruz speelt een overtuigende boerenchica met schietkunsten en vormt een sympathiek professioneel duo met medestrijdster Hayek; de in de Mexicaanse deelstaat Durango geschoten locatieshots zijn adembenemend, maar hiermee is alles gezegd. Er gebeurt werkelijk niets in ‘Bandidas’ dat opzien baart; in ieder geval niets meer dan een film met die titel suggereert. Het niemendalverhaaltje rond het robinhoodgedrag van beide dames – in deze film letterlijk ‘wijdbeense wijven’ genoemd – stuurt aan op het vangen van de échte bandieten, waarvan het opperhoofd gespeeld wordt door een tenenkrommend slechte Dwight Yoakam, die meer in beeld komt dan hij achteraf gewild zou hebben. Tussendoor worden er wat banken overvallen waarbij de mannen van Yoakam – die de bewakers zijn – op kinderlijke wijze buitenspel worden gezet. Oom Agent (Steve Zahn) staat gelukkig aan de goede kant, maar fungeert slechts als oefenpop voor de liefdeslessen van de vurige jonge dames.

Het is zo voorgekookt vervelend dat je je afvraagt wanneer Cruz en Hayek elkaar gaan zoenen, maar niets van dit al. En daar zit je dan anderhalf uur op te wachten.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

Bioscooprelease: 16 maart 2006