Bang Gang (A Modern Love Story) – Bang Gang (une histoire d’amour moderne) (2015)

Regie: Eva Husson | 98 minuten | drama | Acteurs: Finnegan Oldfield, Marilyn Lima, Lorenzo Lefèbvre, Daisy Broom, Fred Hotier, Manuel Husson, Olivia Lancelot, Raphaël Porcheron, Tatiana Werner, Olivier Lefebvre, Yolande Carsin, Eva Husson, Alexandre Perrier, Gaspard-Andréas Perrier, Patricia Husson, Jules Cabat, Julien Gomez, Julien Granel, Léa Bertin, Gaïa Oliarj-Inès, Giulia Nori, Mathilde Cartoux

Pubers zijn vreemde wezens en dat geldt ook voor hun verwanten de prepuber en de postpuber. Ze zijn vaak creatief, lollig, hebben een honger naar het leven en (soms) naar kennis. Tegelijk zijn pubers de meest onbeholpen, hormonaal ontregelde sufferds die je op aarde aantreft. Wie de puber wil leren kennen kan tegenwoordig volstaan met een avondje Franse cinema. Films als ‘Bande de Filles’, ‘La vie d’Adèle’, ‘Les combattants’, ‘Naissance des pieuvres’ en ’17 Filles’ beslaan het hele spectrum, van de net ontsproten 13-jarige tot de bijna volwassen bijna-twintiger.

Het Franse arthousedrama ‘Bang Gang’ hoort thematisch ook in dat rijtje thuis, alleen niet kwalitatief. De film gaat over de vriendinnen George en Laetitia, twee 16-jarige meiden die seksen, blowen, mailen, internetten, appen en bellen. Ze maken deel uit van een clubje leeftijdgenoten die seksen, blowen, mailen, internetten, appen en bellen. Op een avond organiseren ze een Bang Gang, een feestje waarop ze seksen, blowen, mailen, internetten, appen en bellen.

Met deze uitbeelding van wezenloze pubers staat ‘Bang Gang’ dichter bij het oeuvre van Larry Clark (‘Kids’, ‘Ken Park’) dan bij Franse genregenoten. ‘Bang Gang’ reduceert de pubers tot inwisselbare verveelde seksmachientjes. Hier geen ruimte voor individuele trekjes of voor alle mooie eigenschappen die pubers óók hebben. En met al die seks en al die verveling kan het niet anders dan dat de kijker eveneens verveeld raakt. En niet zo’n beetje ook.

Pas in de laatste tien minuten wordt het duidelijk waar ‘Bang Gang’ eigenlijk heen wil. Na een (min of meer) onverwachte wending moeten onze helden hun puberuniversum verlaten en komen ze terecht in de grotemensenwereld. Helaas voltrekt deze ommekeer zich in een sfeer van ultieme vrijblijvendheid en zijn na vijf minuten alle wolken weer opgetrokken.

Alleen wie houdt van naakte puberlijven (m/v) gaat hier veel plezier aan beleven. Onvolgroeid, onbehaard, de zwaartekracht met gemak trotserend, glanzend en sterk. Maar vooral kwetsbaar, zo kwetsbaar dat je ze het liefst zou willen vragen om toch alsjeblieft wat kleren aan te trekken. Zoals je ze ook zou willen vertellen dat het leven meer heeft te bieden dan seksen, blowen, mailen, internetten, appen en bellen. En natuurlijk weten de meeste pubers dat al, alleen niet de atypische exemplaren die deze film bevolken.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 17 maart 2016