Bank of Dave (2023)

Recensie Bank of Dave CinemagazineRegie: Chris Foggin | 108 minuten | biografie, komedie | Acteurs: Rory Kinnear, Hugh Bonneville, Joel Fry, Phoebe Dynevor, Paul Kaye, Jo Hartley, Harry Michell, Naomi Battrick, Steve Edge, Angus Wright, Cathy Tyson, lorence Hall, Naomi Battrick, Harry Michell, Angus Wright, Adrian Lukis, Joe Elliott, Rick Savage, Phil Collen, Rick Allen, Vivian Campbell

In de nasleep van de vernietigende financiële crisis van 2008, krijgt de Engelse lokale zakenman Dave Fishwick (Rory Kinnear) het idee om de buurtbewoners van Burley te helpen door middel van persoonlijke leningen uit te schrijven. Hij realiseert zich dat de grote banken de man in de straat zijn vergeten, dus neemt hij het heft in eigen handen om de lokale economie te steunen. Zo komt hij uiteindelijk op het idee om zelf een bank op te richten. De Bank Of Dave is geboren. De knullige en tweederangs Londense jurist Hugh (Joel Fry) wordt naar het verre Burnley gestuurd om Daves fictie in feit om te zetten. Als advocaat, en dus in de ogen van de inwoners van Burnley deel van het ‘establishment’, bevindt hij zich in het hol van de leeuw en moet hij eerst hun vertrouwen winnen. Dit is echter niet Hughs grootste uitdaging, want de grote banken van Engeland schrijven de regels, en deze zijn strikt. Zo is er in geen 150 jaar een nieuwe bank ontwikkeld. Hugh en Dave slaan de handen in elkaar en trekken samen ten strijde tegen de grote bankiers van Engeland.

Hoewel het gaat over Daves bank, komt Dave minder aan bod dan je zou denken. De keuze om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van Hugh is interessant. Op deze manier krijg je niet alleen het Dav(e)id versus Goliath beeld, maar ook het klassieke cliché van een man die tot inkeer komt. Iemand wiens comfortabele wereld van stereotypen en illusies over het noorden van Engeland wordt geconfronteerd met de harde feiten. Het is een eeuwenoud filmidee dat niet origineel is, maar meestal werkt. In het geval van ‘Bank of Dave’ is het een randgeval. Hugh maakt in het begin geen evolutie mee en valt na een dag al voor de charmes van de inwoners van Burley. Hij is vrijwel onmiddellijk overtuigd van hun zaak en belooft om voor hen te strijden tegen de grote banken. Om de man nog sneller over de streep te trekken, gooit de film ook een love interest, Alexandra (Phoebe Dynevor), in de mix. De relatie tussen Hugh en Alexandra, Daves Nicht, voelt oprecht aan. Naarmate de film vordert, zijn er toch tekens van evolutie en gemeende emotie bij Hugh.

Helaas wordt ‘Bank of Dave’ met momenten gereduceerd tot oversimplificaties en zwart-wit ideeën, waarin het blijft ronddobberen. Ironisch genoeg waarschuwt de film in de rechtbankscène om net geen goed versus kwaad beeld te creëren. Het zuiderse Londen met zijn corrupte bankiers kijkt neer op het ‘gewone volk’ of ‘de barbaren’ van het Engelse noorden, terwijl noorderlingen net als vriendelijk en gastvrij worden afgebeeld. Beide groepen verstaan elkaar (letterlijk) niet. De film maakt dit nog eens duidelijk door de bankiers en politici af te beelden als oude witte mannen, terwijl noordelingen meer gemixt zijn op het gebied van nationaliteit en gender. Duidelijk een hint om bepaalde doelgroepen wat meer aan te spreken. Platitudes brengen natuurlijk ook voordelen met zich mee en geven de film een idealistisch en charmant gevoel. ‘Bank of Dave’ heeft karakter en geen pretentie, wat de film zeker siert.

Daarnaast zijn de acteerprestaties overwegend geslaagd. Joel Fry lijkt in het begin een nogal generisch figuur te zijn, maar groeit in zijn rol als Hugh. Naarmate het verhaal vordert, komt hij overtuigender over en zet hij een aannemelijke rol neer. Phoebe Dynevor heeft enkele memorabele momenten als de activistische dokter. Het is voornamelijk Rory Kinnear die de show steelt. Hij verliest nooit zijn personage uit het zicht en blijft altijd de bescheiden en joviale ‘Just Dave’. Een man die enkel het beste voorheeft met de mede-inwoners van Burley. Een echte man van het volk – en niet op de populistische manier. Voor de rest is iedereen een doorsnee vlak personage.

Al met al is ‘Bank of Dave’ een enorme hartverwarmende en humoristische film. Rory Kinnear is een onderschatte acteur en straalt in zijn rol als de integere Dave. Zijn boodschap vormt een inspiratiebron voor een eerlijkere wereld. De combinatie van een mooi waargebeurd verhaal dat geloofwaardig in beeld is gebracht en een idealistische boodschap zorgt ervoor dat er meer dan eens een glimlach op je gezicht wordt getoverd. Wie wil nu niet dat de bankiers een lesje leren? Bankiers zelf waarschijnlijk.

Nick Majchrowicz

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 augustus 2023