Bannebroek’s Got Talent (2014)
Regie: Pieter Kramer | 90 minuten | drama, komedie, familie | Acteurs: Rory Mijnen, Lars Henckens, Imme Beusink, Pepijn Stoter, Arjan Ederveen, Romijn Conen, Bianca Krijgsman, Plien van Bennekom, Patrick Stoof, Dick van den Toorn, Rogier Philipoom, George van Houts, Laus Steenbeke, Loes Schnepper, Ruben van der Meer, Beppe Costa, Ralf Mackenbach
Talentenjachten, je moet er maar van houden. Op TV zijn de shows niet van de buis te slaan, want er wordt graag naar gekeken. Niets lijkt fijner dan genieten van een onverwacht mooie stem, of een passioneel uitgevoerde dans. Maar net zo lekker lijkt het om mensen uit te lachen die hun stinkende best staan te doen op het podium, maar van zichzelf een hogere dunk blijken te hebben dan het publiek. Gaat het om jonge deelnemers, dan zijn de meningen vaak nog sterker verdeeld. Veel mensen kunnen dan niet nalaten hun opvoedkundige oordeel te vellen. “Laat een kind toch kind zijn.” of “Die pushende ouders proberen vast zo hun eigen droom alsnog te verwezenlijken.” In Telefilm ‘Bannebroek’s Got Talent’ van regisseur Pieter Kramer (“Theo & Theo”, ‘Lang & gelukkig’) wordt het fenomeen talentenjachten op licht satirische wijze op de hak genomen.
In het (fictieve) dorpje Bannebroek, ergens in het zuiden van Nederland, staat jaarlijks alles in het teken van een grootschalige talentenjacht. Het is niet zomaar een nietszeggende wedstrijd, ook landelijk heeft het evenement wat in de pap te brokkelen, zo wordt de kijker in het documentaire-achtige begin verteld. Ralf Mackenbach (die zichzelf speelt) was namelijk winnaar van editie 2008 en iedereen weet natuurlijk dat hij nu een Mega Grote Ster is! ‘Bannebroek’s Got Talent’ volgt een aantal deelnemers en hun ouders, de juryleden (in het normale leven middenstanders en een wethouder) en de organisator en voorzitter van de jury, kapper Jo (Arjan Ederveen). De hoofdpersoon is Max (Rory Mijnen), een verlegen jongen, die samen met zijn beste vriendje Willy (Lars Henckens) een goochelact doet. Dat deden ze al ruim voor de talentenshow werd aangekondigd, dus ze zijn best goed. Maar ondanks zijn talent is Max geen geboren artiest, hij is bloednerveus zodra hij voor een publiek moet optreden. Dat weegt dan weer op tegen Willy’s onhandigheid. Volgens Max’ vader is het nu zaak om in Max’ carrière te investeren, ondanks dat het gezin, dat naast Max uit nog twee kinderen bestaat, het niet breed heeft. Hij voorziet een grootse toekomst voor zijn zoon. Ook klasgenootje Laura (Imme Beusink) wil met haar turnact meedoen aan Bannebroek’s Got Talent, maar haar vader is daar juist sterk op tegen. Hij weet namelijk dat de juryleden er alles aan zullen doen om het woonwagenkamp waar zij wonen, te slopen. Dan is er nog het rijkeluiszoontje Franklin (Pepijn Stoter), die het aan dure goocheltrucs niet ontbreekt, en van wie vooral de moeder vastbesloten is haar zoon te laten winnen. Daar heeft ze heel wat voor over en het blijft niet bij boodschappen doen bij de juryleden.
De absurde sfeer tilt ‘Bannebroek’s Got Talent’ boven het standaardverhaaltje uit. De hysterische reacties van de ouders (de auto wordt zelfs verkocht om een prijzige goocheltruc te kunnen betalen) zijn zo over de top, dat het zelfs voor een kind duidelijk is dat er de draak gestoken wordt met het onderwerp. De goed bij elkaar verzamelde – volwassen – cast weet er wel weg mee, met Arjan Ederveen voorop. Bij de jeugdige acteurs ontbreekt het jammer genoeg aan ervaring, wat resulteert in wat houterige scènes. Het mag de pret echter niet drukken. Het verhaal wordt met vaart, humor én spanning verteld, want het blijft tot ver in de film onduidelijk welke keuze de hoofdpersoon nu gaat maken. Leuke keuze ook, om de personages soms hun verhaal rechtstreeks voor de camera te laten doen, alsof ze geïnterviewd worden. De kneuterigheid van het dorpje maakt het plaatje helemaal af. Bannebroek, je zult er maar wonen.
Monica Meijer
Waardering: 3