Barbie: De Parelprinses – Barbie: The Pearl Princess (2014)

Regie: Zeke Norton | 73 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Katie Crown, Mark Oliver, Rebecca Shoichet, Patricia Pattenden, John Novak, Simon Hill, Peter New, Kathleen Barr, Patrick Gilmore, Louis Chirillo, James Higuchi, Mackenzie Porter, Nicki Burke, Tabitha St. Germain, Brian Doe, Jeff Evans Todd

Het is op de kop af al weer twee jaar geleden dat er een Barbiefilm uitkwam die zich geheel onder water afspeelt. De sequel ‘Barbie in een zeemeerminavontuur 2’ ging over Merliah, een gewoon meisje dat zichzelf echter ook kan veranderen in een zeemeermin, omdat ze dochter is van de koningin van Oceana. ‘Barbie – De parelprinses’ gaat ook over een prinses, maar Lumina, de hoofdpersoon, is niet op de hoogte van haar koninklijke afkomst. Toch heeft de kijker na twee scènes al exact door hoe de vork in de steel zit.

Lumina woont samen met haar tante Scylla in een rustig gedeelte van de oceaan. Ze vermaakt zich door met haar vriendin Kuda, een roze zeepaardje, grote gebeurtenissen uit het leven van een prinses na te spelen. Onschuldige spelletjes, maar wat Lumina niet weet is dat die toneelstukjes zonder een bepaalde lotsbepalende gebeurtenis uit haar verleden zo maar de waarheid konden zijn. Als jong meisje is ze ontvoerd, zodat haar neefje Fergis meer kans zou maken op de troon. De koning en koningin zijn uiteraard ontroostbaar, maar na zoveel jaren hebben ze nu eindelijk de moed opgegeven hun dochter ooit terug te zien. Er is nog één ding dat de boosaardige Caligo ervan weerhoudt zijn zoon Fergis als troonopvolger naar voren te schuiven: eerst moet de koning nog dood. En laat tante Scylla nu een talent hebben voor het brouwen van drankjes… Wanneer Murray, een griezelig uitziende aal en sidekick van Caligo, Scylla bezoekt om te vragen een gif te bereiden dat de koning tijdens het koninklijke bal moet drinken, zet dat een avontuur in werking waar jonge meisjes van zullen genieten.

‘Barbie – De parelprinses’ heeft nauwelijks een originele vezel in zich. Elementen uit klassieke sprookjes als ‘Sneeuwwitje’ en ‘Assepoester’ worden schaamteloos gemixt met Disney-verfilmingen als ‘Rapunzel’ en ‘De kleine zeemeermin’. Voeg een snufje ‘Shark Tale’ van DreamWorks toe en je bent al een heel eind. Het is jammer dat de makers van de gestaag uitkomende Barbiefilms hun horizon niet eens wat verbreden. Moet het altijd een zeemeermin, fee of prinses zijn om wie het gaat? In dat opzicht zijn de films waarin Barbie gewoon Barbie is, een stuk beter te verteren.

Zelf meekijken met je dochter, nichtje of buurmeisje is dus niet echt aan te raden. Maar voor meisjes wie geen Barbie-avontuur te veel is, is ‘Barbie – De parelprinses’ de perfecte film om even in een andere wereld ondergedompeld te worden. Onschuldig en soms best spannend vermaak en goede smaak komt later (of op een ander tijdstip) wel (weer).

Monica Meijer

‘Barbie: De parelprinses’ verschijnt woensdag 19 maart 2014 op DVD en blu-ray.