Barbie: De Prinsessenschool – Barbie: Princess Charm School (2011)

Regie: Zeke Norton, Terry Klassen | 81 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Diana Kaarina, Morwenna Banks, Nicole Oliver, Brittney Wilson, Ali Liebert, Shannon Chan-Kent, Madeline Peters, Lee Tockar, Cathy Weseluck, Ellen Kennedy, Ellen Kennedy, Derek Waters, Brian Drummond, Tabitha St. Germain, Bethany Brown, Kelly Metzger

De meisjesfilm ‘Barbie De Prinsessenschool’ gaat over Blair Willows, een meisje van een jaar of achttien. Zij werkt keihard als serveerster, om haar zieke moeder en jongere zusje te onderhouden. De favoriete hobby van haar zusje Emily is doen alsof ze een prinses is. Emily is misschien wel de grootste fan van het jaarlijkse tv-programma, de Prinsessenparade. Tijdens deze uitzending wordt er onder gewone burgers een plekje verloot op de Prinsessenschool. Op deze school worden meisjes, die geboren zijn voor een koninklijk leven, opgeleid tot echte prinsessen. Andere meisjes krijgen de nodige lessen om hofdame te worden, de rechterhand van een prinses. Emily heeft zonder dit te vertellen haar zusje Blair ingeschreven voor de loterij en tot verbazing van het hechte gezin wordt Blair gekozen. Aanvankelijk heeft Blair zo haar bedenkingen, maar als ze beseft dat een carrière als hofdame haar beter in staat stelt goed voor haar familie te zorgen dan haar baan als serveerster, besluit ze het aanbod aan te grijpen.

Eenmaal op de Prinsessenschool maakt Blair direct een vijand: Delancy Devin, die aan het eind van het schooljaar gekroond zal worden tot prinses van Gardenia. Deels komt dat door haar eigen onhandigheid, maar Delancy weet ook al snel de boel te saboteren, zodat Blair het gevoel heeft dat ze niet thuishoort op de Prinsessenschool. Delancy heeft het niet van een vreemde, haar moeder Dame Devin, die ook les geeft op school, heeft ook meteen de pik op Blair, maar daar heeft ze zo haar eigen redenen voor. Gelukkig voor Blair hebben haar twee kamergenootjes meer vertrouwen in haar.   Ook het hoofd van de school ziet de ware potentie in Blair: ze beweert dat een prinses gemaakt wordt door karakter en vertrouwen. Waar het bij Blair aan ontbreekt is vertrouwen en dankzij intensieve bijlessen lukt het mevrouw Privet van Blair een zelfverzekerde en elegante jonge vrouw te maken.

‘Barbie De Prinsessenschool’ is een hele aardige film in de reeks ‘Barbie’ films. Het verhaal is erg onderhoudend en de personages zijn aansprekend. De moraal ligt er ook dit keer niet duimendik bovenop en hoewel de animaties niet uitblinken, zullen de lieve gezichtjes, de outfits en de vrolijke kleuren de jonge doelgroep absoluut kunnen bekoren. De plot over de verdwenen kroon die zal oplichten als deze op het hoofd is geplaatst van  de prinses die echt aanspraak mag maken op de kroon, is voor meisjes tussen de vijf en acht best spannend. Als je een dochter, nichtje of buurmeisje in die leeftijdscategorie hebt voor wie je een cadeau zoekt, heb je met de DVD van ‘Barbie De Prinsessenschool’ gegarandeerd succes.

Monica Meijer