Barbie – Dolfijnen magie – Barbie: Dolphin Magic (2017)

Recensie Barbie - Dolfijnen magie CinemagazineRegie: Michael Douglas, Conrad Helten | 60 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Finn Poncin, Roos van der Waerden, Manou Jue Cardoso, Levi van Kempen, Tara Hetharia, Dilara Horuz, Elaine Hakkaart, Nicoline Pouwer | Originele stemmencast: Erica Lindbeck, Shannon Chan-Kent, Kazumi Evans, Claire Margaret Colett, Alyssya Swales, Adrian Petriw, Maryke Hendrikse, Paul Dobson, Garry Chalk

Vrijwel alle vrouwen van vijftig jaar of jonger hebben er wel eens mee gespeeld: Barbie. De plastic pop met kambare haren zag eind jaren vijftig het levenslicht. De Amerikaanse Ruth Handler zag haar dochtertje Barbara spelen met papieren poppetjes, die konden worden aan- en uitgekleed. In die tijd waren er al wel babypoppen, maar daar hield het zo’n beetje mee op. Handler kwam op het idee om een tienerpop te maken, een driedimensionale variant bovendien. Op reis in Duitsland zag zij de pop Lili, die voldeed aan haar wensen. Ze kocht de rechten op van Lili en besloot samen met haar man, Elliott Handler, de pop in hun speelgoedfabriek Mattel Toys te produceren. Zo werd Barbie gecreëerd. De naam ‘Barbie’ was het koosnaampje voor hun dochter Barbara. En hoewel de barbies in de loop der jaren de nodige gedaanteverwisselingen hebben ondergaan en een reeks familieleden en vrienden bij hebben gekregen, is de pop zestig jaar na haar ontstaan nog altijd razend populair.


Bij een populair speelgoedproduct hoort uiteraard ook de nodige merchandise, een televisieserie en meerdere films, waaronder een reeks sprookjesverfilmingen met Barbie in een centrale rol. Er wordt zelfs gewerkt aan een ‘live action’ film, met Anne Hathaway in de hoofdrol (de release wordt in 2018 verwacht), maar vooralsnog zijn het uitsluitend tekenfilms waar de fans zich tevreden mee moeten stellen. ‘Barbie: Dolfijnen Magie’ (2017) is alweer de 36e animatiefilm waarin Barbie de hoofdrol speelt. De meeste films werden direct op dvd uitgebracht, maar zo af en toe belandt er een in de bioscoopzalen. Zoals ‘Dolfijnen Magie’ dus (maar niet nadat de film op het Amerikaanse YTV en Netflix in première was gegaan). Barbie en haar zusjes Skipper, Stacey en Chelsea genieten van een luxe vakantie op een tropisch eiland. Daar bezoeken ze Barbies vriend Ken, die daar stage loopt als marine bioloog bij een zeelevencentrum.

Dat zijn leidinggevende Marlo niet bepaald het beste voor heeft met dieren en het liefste veel geld aan ze wil verdienen, blijkt wanneer er een zeldzame smaragdgroene dolfijn wordt gevangen. Marlo meent dat het dier ziek is en onderzocht moet worden door een dierenarts, maar de dolfijn ziet er helemaal niet ziek uit. Bij het bevrijden van het dier krijgen Barbie en haar zusjes en Ken hulp van de mysterieuze Isla, die zo haar eigen redenen heeft om zich in te zetten voor het beschermen van de flora en fauna van het eiland en de zee.

‘Barbie: Dolfijnen Magie’ voldoet aan alle verwachtingen die de fans van de filmreeks rond de tienerpop hebben. Barbie en haar vrienden wonen in een bontgekleurde wereld, vol rijkdom en vrolijkheid. Hun vakantiehuis is van alle luxe voorzien, er huppelen vier blije puppy’s in de rondte en dat er geen enkele volwassene in de buurt is, daar maalt niemand om. Zo simpel en oppervlakkig als dat wereldje is, zo eendimensionaal is ook het verhaaltje. Een algemene boodschap over zuinig zijn op de natuur en het belang van goede vrienden om je heen; daar liggen we niet van wakker. Het geheim van Isla wordt al heel snel prijsgegeven voor de kijker, voor een slechterik is Marlo vrij braaf en de liedjes hebben een bijzonder hoog bubblegumgehalte. Maar omdat de film maar 63 minuten duurt en de kinderen – voor wie ‘Barbie: Dolfijnen Magie’ per slot van rekening gemaakt is – geboeid meeleven met hun heldinnen, knijpen we graag een oogje toe.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 november 2017
DVD-release: 19 september 2018