Barbie en de geheime deur – Barbie and the Secret Door (2014)

Regie: Karen Lloyd | 81 minuten | animatie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Brittany McDonald, Ashleigh Ball, Chanelle Peloso, Tabitha St. Germain, Ellie King, Christopher Gaze, Jonathan Holmes, Britt Irvin, Michael Daingerfield, Mackenzie Gray, Andrea Liban, Anna Galvin, Andrew Francis, Jay Brazeau, Teryl Rothery, Arielle Tuliao, Peter Kelamis, Richard Ian Cox, Ali Liebert

In ‘Barbie en de geheime deur’ (‘Barbie and the Secret Door’, 2014) maken we kennis met prinses Alexa. Hoewel deze beeldschone jongedame alles lijkt te hebben wat haar hartje begeert – een liefhebbende familie, een trouwe dienaar, een kasteel in een schitterende omgeving – is ze het gelukkigst als ze zich met een boek in haar kamer kan verschuilen. In haar boeken droomt ze weg en heeft ze geen last van haar verlegenheid en faalangst. Als Alexa dingen moet doen waarbij ze een blunder kan begaan, kiest ze er namelijk meestal voor om het dan maar niet te doen. Een speech houden voor een groep paardrijliefhebbers? “Bedank ze voor de uitnodiging, maar liever niet.” Tijdens de verplichte danslessen is ze zo onhandig dat de dansleraar geblesseerd raakt. En wanneer Alexa gevraagd wordt haar gezicht te laten zien bij het bezoek, waarbij ook een aantrekkelijke jongen aanwezig is die erg nieuwsgierig naar haar is, sluit de prinses zich liever op in haar kamer.

Haar grootmoeder, natuurlijk een wijze vrouw, lijkt precies te weten waar Alexa behoefte aan heeft en geeft haar een dikke pil, waar Alexa onmiddellijk in begint te lezen. Al lezende belandt ze in de tuin van het kasteel, waar een magische poort zich opent. Het is de toegang tot een bijzonder land. Alexa maakt al snel kennis met Romy en Nori, die haar vertellen dat de boosaardige prinses Malucia hun magie gestolen heeft en dat zij hen moet helpen om te verhinderen dat ze almachtig wordt. Aanvankelijk voelt Alexa niets voor dit plan, maar voor ze het beseft, komen er vreemde wezentjes op haar geur af. Blijkbaar heeft Alexa in dit land magische krachten en die wezentjes – eerder spuuglelijk dan schattig – kunnen dat ruiken. Nu Romy en Nori dát weten, staat het voor hen helemaal vast: Alexa zal hen redden.

‘Barbie en de geheime deur’ is een gemiddelde Barbiefilm. Het verhaal maakt dat de film er niet echt bovenuit steekt: wanneer het over magie, feeën, prinsessen, eenhoorns en zeemeerminnen gaat, is er blijkbaar weinig inventiefs mogelijk. Het grapje van de zeemeermin die aan haar benen moet wennen, is even komisch, maar wordt te vaak opgevoerd. En ook het feit dat de tegenstander van Alexa en haar nieuw verworven vrienden feitelijk een klein verwend meisje is, is na een paar keer wel duidelijk, maar het personage krijgt niets anders te doen, zodat de irritatiegrens al gauw bereikt is. Het kind blèrt de hele boel bij elkaar. Ooit meewarig naar een ouder met een jengelende kleuter in een winkel gekeken? Kijken naar Malucia in ‘Barbie en de geheime deur’ is de equivalent daarvan, maar dan een uur lang.

Maar gelukkig hoef je als ouder helemaal niet mee te kijken met je kroost als je hen deze film vertoont. ‘Barbie en de geheime deur’ is niet echt eng of spannend, kinderen van een jaar of zes zullen hier makkelijk alleen (of met een vriendje) naar durven te kijken. De liedjes – en dat zijn er nogal wat – zijn wel wat repetitief, maar de dansjes zijn aanstekelijk genoeg. Daarnaast is de boodschap (“Als je het niet probeert, weet je ook niet of je het kunt”) natuurlijk lekker positief. Of het helpt bij de opvoeding is nog maar de vraag, maar je dochter (of zoon) zal zich zeker vermaken met dit Barbie-avontuur vol magie.

Monica Meijer

‘Barbie en de geheime deur’ verschijnt woensdag 17 september 2014 op DVD en blu-ray.