Barbie en haar zusjes in een ponyavontuur – Barbie & Her Sisters in a Pony Tale (2013)

Regie: Kyran Kelly | 75 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Kazumi Evans, Claire Corlett, Ashlyn Drummond, Alex Kelly, Tabitha St. Germain, Shannon Chan-Kent, Colin Murdock, Peter Kelamis, Maxine Miller, Cole Howard, Gabe Khouth, Theo Bell

Het mag niet minder dan een wonder heten dat er nog niet eerder een Barbiefilm is verschenen met als belangrijkste thema paarden en pony’s. Niet alleen is een groot deel van de doelgroep van de Barbie-animatiefilms dol op paarden, Barbie’s speelgoedlijn bestaat ook al jaren uit paarden, uiteraard voorzien van de meest uitzinnige accessoires. Na het zien van ‘Barbie en haar zusjes in een ponyavontuur’ kun je je zeker afvragen waarom er pas na meer dan twintig films, iemand op het idee kwam Barbie te laten paardrijden. De al weer derde in 2013 uitgebrachte Barbiefilm is namelijk een van de betere in de reeks.

Barbie en haar zusjes Skipper, Stacie en Chelsea (zie ‘Barbie – een fijne kerst’, 2011) gaan voor een maand naar de paardrij-academie van hun tante Marlene, midden in de Zwitserse Alpen. Barbie wil er een rijpaard uitzoeken dat mee kan naar Malibu, zodat ze daar haar wedstrijden mee kan rijden. Stacie wil bewijzen dat ze net zo goed in paardrijden is als in iedere andere sport waar ze haar tanden in zet – ondanks dat ze nog nooit op een paard gezeten heeft. De kleine Chelsea wil laten zien dat ze helemaal niet zo klein is en best op een groot paard kan. En Skipper bekijkt de prachtige natuur via haar tablet (“moet je kijken wat een resolutie dit apparaat heeft,” zegt ze terwijl ze ‘m richt op de Matterhorn, “het is net of ik er echt ben!”) en maakt zich nog niet zo druk om haar dressuurwedstrijd.

Op de schitterende ranch maken we niet alleen kennis met tante Marlene en haar twee kinderen Max en Marie, ook de pedante en paniekerige rij-instructeur Étienne loopt er veelvuldig rond. Het avontuur gaat pas echt van start als Barbie tijdens een ietwat saai tochtje door de Alpen ineens in de verte een fantastisch uitziend wild paard ziet. Terug op de academie ziet ze de beeltenis van exact dat paard in het bedrijfslogo staan en ze vraagt Étienne naar de oorsprong ervan. Die vertelt haar dat het een zogeheten mirakelpaard is, maar dat zij alleen voorkomen in fabels en dus niet bestaan. Étiennes achterbakse en onvriendelijke broer Philip beweert hetzelfde, maar ondertussen houdt hij Barbie wel erg goed in de gaten…

‘Barbie en haar zusjes in een ponyavontuur’ is perfect voor de doelgroep: het verhaal, geschreven door Cydne Clark en Steve Granat, zit sterk in elkaar, met spannende (hele spannende zelfs – zagen we Barbie ooit eerder aangevallen worden door wolven?) momenten, en talloze komische (Stacie krijgt er genadeloos van langs door haar paard, die haar zo een lesje in bescheidenheid geeft). De verhaallijn rondom Stacie en Chelsea krijgen net wat minder aandacht, maar deze zijn ook het minst interessant, al is Stacie wel erg schattig en zijn de overeenkomsten tussen haar en haar pony leuk gevonden. En met de wijze waarop Skipper geportretteerd wordt, haar tablet zo ongeveer vergroeid met haar handen, hebben de makers ook een punt. Het idee van een concurrerende academie, met als hoogtepunt een wedstrijd, is natuurlijk niet nieuw, maar wanneer Barbie het opneemt tegen een vals spelende Philip is de film daadwerkelijk zinderend van spanning.

De animatie is ook net een tikje beter dan in de voorgaande films, met veel aandacht voor de natuur en details. De paarden bewegen misschien net iets minder natuurlijk dan je zou willen, maar dat is maar een klein minpuntje. ‘Barbie & haar zusjes in een pony-avontuur’ is een absolute aanrader voor iedere Barbiefan en ook paarden liefhebbende meisjes zullen deze film vaker willen zien.

Monica Meijer

‘Barbie en haar zusjes in een ponyavontuur’ verschijnt woensdag 16 oktober 2013 op DVD en blu-ray.