Barbie in Superprinses – Barbie in Princess Power (2015)

Regie: Zeke Norton | 73 minuten | animatie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Britt Irvin, Michael Kopsa, Rebecca Husain, Kira Tozer, Patricia Drake, Michael Adamthwaite, David Kaye, Alyssya Swales, Gabe Khouth, Tabitha St. Germain, Kathleen Barr, Brian Drummond, Michael Daingerfield, Adam Pateman, Brady Roberts

Als je leest waar ‘Barbie in Superprinses’ (‘Barbie in Princess Power’) over gaat, rijst de vraag waarom er met dit uitgangspunt, dat zo ontzettend voor de hand ligt, niet eerder een Barbiefilm gemaakt is. Barbie als superheld! Welke kleine meid wil dat nu niet zien?

Barbie (alhoewel niet met naam genoemd) is hier Kara, een prinses die in het koninkrijk Windemere woont. Haar ouders, de koning en koningin, zijn nogal beschermend ten opzichte van haar en haar twee jongere zusjes en dat steekt de tiener enorm. Ze wil zich graag inzetten voor het nut van de gemeenschap, maar pa en ma zien overal beren op de weg. Dan wordt Kara gekust door een magische vlinder (’t is eens wat anders als gebeten worden door een radioactieve spin) en ontdekt ze dat zij ook magische krachten heeft. Ze kan zweven, vliegen, is zo sterk dat ze met gemak haar hemelbed mét haar twee vriendinnetjes op kan tillen en vormt met haar handen magische, sprankelend roze bollen, die op allerlei manieren toegepast kunnen worden.

Met behulp van haar twee BFF’s Madison en Makalaya (die overigens superintelligent zijn en met gemak een discussie met Sheldon Cooper uit “The Big Bang Theory” zouden kunnen winnen), creëert ze al snel haar alter ego: Super Sparkle. Als deze superheldin weet ze met gemak en flair meerdere gevaarlijke situaties tot een goed einde te brengen. Blogger Wes Rivers volgt haar op de voet en weet altijd een spannend kiekje van haar te schieten. Die aandacht en roem vindt Kara maar wat leuk en daardoor stijgt haar succes een beetje naar haar hoofd. Ze vergeet daardoor waarvoor ze eigenlijk haar superheldenkrachten wilde gebruiken. Maar dan is er ineens nog een superheldin: Dark Sparkle! En wat heeft Baron Von Ravendale voor snode plannen? Is het koninkrijk nog wel veilig?

‘Barbie in Superprinses’ leent opzichtig allerlei verhaalelementen uit andere superheldenfilms. Je kunt je zelfs afvragen of de makers een aflevering van het Vlaamse Mega Mindy gezien hebben. Vervelend is dat niet, want het is met een vette knipoog gedaan. Het minst interessant is de vijand. Het is duidelijk dat de makers een manier zochten om de vlinder magische krachten te laten krijgen, en de introductie van de Baron, die  bleek een passende, maar ietwat saaie, oplossing. Zijn rol in de film wordt aan het eind wat groter, maar echt boeiend is het niet. Het zou veel leuker zijn om Super Sparkle nog in wat actiescènes te zien of desnoods in strijd met Dark Sparkle. Desondanks zullen jonge meisjes genieten van de stoere reddingsacties en de grappige scènes waarin Kara weer eens tegen een boom aan botst. De een-tweetjes tussen de kibbelende, slimme tweelingzusjes Madison en Makalaya zijn ook vermakelijk. Zoek je een cadeau voor een Barbieminnend meisje? Dan is ‘Barbie in Superprinses’ een goede tip!

Monica Meijer

‘Barbie in Superprinses’ (‘Barbie in Princess Power’) verschijnt woensdag 4 maart 2015 op DVD en blu-ray.