Barbie Mariposa en de Feeënprinses – Barbie Mariposa and the Fairy Princess (2013)

Regie: William Lau | 76 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Alistair Abell, Jane Barr, Kathleen Barr, Mariee Devereux, Maryke Hendrikse, Alessandro Juliani, Russell Roberts, Tabitha St. Germain, Sam Vincent

De meisjes die in 2008 de eerste ‘Barbie Mariposa’ film zagen, halen er wellicht inmiddels hun neus voor op, want na vijf jaar ben je daar echt te oud voor. Of zullen ze toch stiekem met hun jongere zusje of nichtje meekijken naar dit vervolg, ‘Barbie Mariposa en de Feeënprinses’ (2013)? Ze zullen zich heus wel vermaken. De Barbiefilmfabriek draait nog altijd op volle toeren en je kunt je best afvragen of de kwaliteitsnormen niet wat opgeschroefd kunnen worden, maar aan de andere kant loopt het product gewoon als een trein. ‘Barbie Mariposa en de Feeënprinses’ begint met een korte introductie, waardoor het niet noodzakelijk is om de eerste film gezien te hebben.

Zoals het een Barbiefilm betaamt zit ook ‘Barbie Mariposa en de Feeënprinses’ boordevol zoete zuurstokkleurtjes, muziek, vriendinnen, gekke knuffelige sidekicks en het aloude goed versus kwaad. In de tweede Mariposa film draait het voornamelijk om vooroordelen: al jaren is Glimmerveen (Shimmervale in het Engels) de grootste vijand van Fladderveld (Flutterfield). In de talloze boeken die er over het koninkrijk bestaan, lezen de vlinderfeetjes over de wrede en griezelige inwoners van Glimmerveen, de kristalfeeën. Koningin Marabella wil graag dat er onder haar bewind vriendschap gesloten wordt en daarom wordt Mariposa, de meest belezen vlinderfee van Fladderveld én een van de weinigen die de verhalen over de boosaardige kristalfeeën niet gelooft, als ambassadeur erop uit gestuurd om de banden aan te halen. Maar zal Mariposa werkelijk met open armen ontvangen worden in Glimmerveen?

Het is verfrissend om te zien dat de film in eerste instantie het lezen onder kinderen probeert te bevorderen (Mariposa is de grootste boekenwurm die je je kunt voorstellen), maar dat er naarmate het verhaal vordert meer waarde aan het opdoen van levenservaring gehecht wordt. Toch leveren die vooroordelen die er dankzij de overleveringen in de boeken bestaan de grappigste scènes op. Wanneer Talayla, de afgevaardigde kristalfee die Mariposa vergezelt tijdens haar bezoek aan Glimmerveen, laat zien hoe ze Mariposa’s kamer ingericht heeft “net als haar thuis”, is dat erg verrassend. Ook komisch is Mariposa’s onhandigheid: net als een chauffeur die de grootte van de auto waarin hij rijdt niet inschat, kan ook de vlinderfee de reikwijdte van haar vleugels niet overzien, zodat er regelmatig voorwerpen omgestoten worden. Spanning is er ook genoeg: in de vorm van Gwyllion, een boosaardige fee, die een appeltje te schillen heeft met de koning van Glimmerveen. En het motto, dat je ook aardig kunt zijn voor mensen die niet vriendelijk tegen jou zijn, is er een om over na te denken.

‘Barbie Mariposa en de Feeënprinses’ is een vermakelijke film in de Barbiereeks. Het is geen film die een hele nieuwe markt aan zal boren, maar dat is ook niet de opzet van de makers. Liefhebbers van deze animatiefilms kunnen met een gerust hart deze DVD of blu-ray aan hun collectie toevoegen.

Monica Meijer

‘Barbie Mariposa en de Feeënprinses’ verschijnt woensdag 28 augustus 2013 op DVD en blu-ray.