Barbie Mariposa en haar vlinderachtige fee vriendjes – Barbie Mariposa and Her Butterfly Fairy Friends (2008)

Regie: Conrad Helten | 75 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Chiara Zanni, Tabitha St. Germain, Kathleen Barr, Erin Mathews, Nicole Oliver, Alessandro Juliani, Cathy Weseluck, Alistair Abel, Kelly Sheridan, Lee Tockar, Cathy Weseluck, Terry Klassen, Lee Tockar, Jane Barr, David Kaye | Nederlandse stemmencast: Ingeborg Wieten, Meghna Kumar, Barbara Donse, Emmelie Zipson, Nienke Brinkhuis, Levi van Kempen, Eva Burmeister, Hans Hoekman, Laura Vlasblom, Lee Tockar, Cathy Weseluck, Fred Meijer, Marcel Jonker, Donna Vrijhof ,Merel Burmeister, Rosanne Thesing

Barbie, een van de eerste poppen met volwassen kenmerken, gaat al decennia lang mee, en heeft menig meisje vergezeld op haar weg naar de tienerjaren. De eerste Barbiepop zag het levenslicht in 1959 en jarenlang kende de slanke pop met vrouwelijke vormen, mede dankzij de vele accessoires en versies, een steeds groeiende populariteit. Net na de eeuwwisseling brak er een heuse poppenoorlog uit, toen MGA Entertainment Bratz poppen uitbracht. Mattel, het miljoenenbedrijf achter Barbie, verloor flink wat van hun marktaandeel en de ene na de andere rechtszaak volgde elkaar op. De oorlog is nog niet gestreden, maar een van Mattels sterke troeven is de serie animatiefilms die rond het stijlicoon zijn uitgebracht.

‘Barbie: Mariposa en haar vlinderachtige fee vriendjes’ is de nieuwste telg in de familie. Uiteraard richt de film zich op hetzelfde publiek als waarvoor de poppen bedoeld zijn, maar het prettige is dat de animatie ook voor ouders het aanzien waard is. Het sprookjesverhaal is meer dan voldoende uitgewerkt en weet op meerdere punten zelfs te verrassen. Clichés zijn er volop, maar de makers zijn er in geslaagd er ook een aantal te vermijden waardoor het verhaal een andere wending krijgt dan je zou verwachten. De boodschap van de film ligt dik bovenop, sterker nog, door de zin letterlijk in beeld te tonen (Het mooiste dat je kan zijn is jezelf) wordt de marge dat iemand het nog gemist zou hebben, alleen maar kleiner. Maar gelukkig irriteert het niet; het is immers ook een levenswijsheid die je je kinderen graag mee zou geven.

‘Barbie: Mariposa’ is een raamvertelling, de film gaat van start als Barbie, in de rol van Elina (Nederlandse stem: Laura Vlasblom, originele stem: Kelly Sheridan) merkt dat haar vriendje Bibble de pluizebal bang is om af te steken bij de vriendjes van zijn vriendinnetje Dizzle. Om hem hiermee te helpen vertelt Elina hem een verhaal, het verhaal van haar vriendin Mariposa (Nederlandse stem: Ingeborg Wieten, originele stem: Chiara Zanni). Ook zij voelt zich een buitenbeentje: in tegenstelling tot andere vlinderfeetjes die in het verre koninkrijk Fladderveld wonen, verlangt zij wel naar de wereld buiten dit Fladderveld. Het feit dat er Viezels (in het Engels “Skeezites”) zijn, voor wie een maaltijd vlinderfeetjes niet te versmaden is, boezemt haar nauwelijks angst in. Tussen haar werk voor de bazige en verwende tweelingzussen Rayna en Rayla, dat ze samen met haar vriendin Willa doet, heeft Mariposa nauwelijks tijd om te dromen, maar op een dag botst ze tegen de meest gewilde vrijgezel van Fladderveld op, Prins Carlos. Lang duurt hun ontmoeting niet, maar toch maakt Mariposa met haar kennis van de wereld buiten Fladderveld, dat ze door veel te lezen heeft opgedaan, indruk op de prins, en wanneer hij in nood komt, roept hij al snel haar hulp in. Koningin Marabella, Carlos’ moeder, wordt namelijk langzaam vergiftigd, en Mariposa moet op zoek gaan naar het tegengif. Alleen, dat gif is alleen te vinden als ze Fladderveld verlaat…

Natuurlijk heeft Rainmaker Animation niet het budget dat een Disney of Pixar tot zijn beschikking heeft, maar de animatiestudio weet van de vlinderfeeën een lieflijk volkje te maken, waarbij de paarse, blauwe en dieproze kleuren het meest vertegenwoordigd zijn. Het wereldje van de vlinderfeeën is betoverend weergegeven, met grappige details en leuke figuren. ‘Barbie: Mariposa’ is een leuke film, die veel kleine meisjes graag zullen willen zien.

Monica Meijer