Barbie – Prinses in het popsterrenkamp – Barbie in Rock ‘N Royals (2015)

Regie: Karen J. Lloyd | 83 minuten | animatie, musical, familie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Chiara Zanni, Bethany Brown, Devyn Dalton, Michael Dobson, Brynna Drummond, Rachel Harrison, Alessandro Juliani, Peter Kelamis, Omari Newton, Ingrid Nilson, NIcole Oiver, Shaun SmythMet de Barbiefilms is het altijd lastig een balans te vinden tussen suikerzoet en stoer, want de filmmakers willen natuurlijk elk type meisje aanspreken. In ‘Barbie – Prinses in het popsterrenkamp’  (‘Barbie in Rock ’N Royals’) is dat heel eenvoudig opgelost door te focussen op twee tegengestelde meisjes (die uiteindelijk toch meer gemeen blijken te hebben dan je zou verwachten).

Courtney is een lieve, ietwat onzekere, prinses die voor het eerst naar een kamp gaat, Camp Royalty. In de limo op weg naar de haven spreekt ze haar zorgen uit tegen haar chauffeur, maar hij verzekert haar dat alles goed komt. Ook beroemd rockartieste Erika Juno is onderweg naar de haven, maar zij zal aan boord gaan van het cruiseschip dat haar naar Camp Pop brengt. Erika is dan wel wereldberoemd, maar de roem brengt haar vooralsnog geen geluk en ze voelt zich erg eenzaam. De twee kampen zijn van elkaar gescheiden door een rivier, maar het is eerder alsof er werelddelen tussen liggen. Dat wordt duidelijk als door een administratieve fout Erika terecht komt in Camp Royalty en Courtney in Camp Pop. Die fout kan ook niet makkelijk rechtgezet worden, dus Courtney en Erika blijven waar ze zitten. Aanvankelijk botst het nogal, koninklijk en rock gaan blijkbaar niet goed samen, maar uiteindelijk heeft elke partij de ander iets te bieden.

Ondertussen speelt er nog iets anders: de eigenaresse van Camp Royalty (compleet met boosaardige schaterlach) heeft haar zinnen gezet op de grond waar Camp Pop op bevindt en heeft daarvoor snode plannetjes. De oplossing is natuurlijk samenwerking, luisteren naar elkaar en openstaan voor andere ideeën. Hoewel er niets mis is met die boodschap van tolerantie en respect leren hebben voor mensen met een andere achtergrond, voelt ‘Barbie – Prinses in het popsterrenkamp’ toch aan als een te uitgerekt verhaal. Voordeel is wel dat de in Barbiefilms geijkte knuffelbare sidekicks nu eens niet hun opwachting maken, maar dat er aan beide zijden twee vriendinnen én een tegenstander gevonden wordt, is wel wat inspiratieloos. ‘Barbie – Prinses in het popsterrenkamp’ is een wat saaie, gemakzuchtige aflevering in de reeks ‘Barbie’ films. Vindt de doelgroep dat erg? Vast niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 16 september 2015