Basile H (2014)


Regie: Janneke van Heesch | 50 minuten | drama | Acteurs: Hans Dagelet, Marieke Heebink, Willem Voogd, Carolien Spoor, Lucy Schut, Hajo Bruins, Barbara SloesenPolitiek en seksschandalen: het is al langer een issue dan je zou denken. Al in de achttiende eeuw werd de Amerikaanse minister van Financiën, Alexander Hamilton (nu nog te zien op het tien dollarbiljet) gechanteerd wegens zijn buitenechtelijke relatie met Maria Reynolds. Door diens gehaaide echtgenoot, James Reynolds, werd hem zo gedurende een aantal jaren meer dan duizend dollar afhandig gemaakt. Het mocht niet baten: uiteindelijk kwam zijn affaire toch aan het licht, mede dankzij Thomas Jefferson, en Hamiltons carrière kwam ten einde. One Night Stand film ‘Basile H’ gaat over de start van zo’n seksschandaal. Het bedrag is met zo’n 1500 vermenigvuldigd, maar er staat nog net zo veel op het spel.

Basile (Hans Dagelet) is een man van middelbare leeftijd, die zijn zaakjes goed op orde lijkt te hebben. Hij heeft een hooggeplaatste functie in het bedrijfsleven en voor een nog belangrijkere functie bij de ECB “wordt zijn naam genoemd”. Basile woont in een enorme villa, samen met zijn vrouw Heeni (Marieke Heebink), met wie hij een goede relatie heeft, ook op het seksuele vlak. Zijn volwassen zoon Paul (Willem Voogd, een bijna onherkenbare Mees Kees!) is iemand om trots op te zijn en kleindochtertje Becky adoreert haar opa. Kortom: het gaat Basile voor de wind. Maar dan blijkt een misstap uit het recente verleden hem zuur te komen staan. Bij een borrel ontmoette Basile een serveerster. Die beschuldigt hem nu van verkrachting, zo laat zijn advocaat hem ’s ochtends per telefoon weten. In een dag die Basile eigenlijk had uitgetrokken om met zijn familie door te brengen, moet hij de beslissing nemen of hij gaat betalen voor het zwijgen van de vrouw of dat hij het tot een rechtszaak laat komen. Maar in dat laatste geval lijkt zijn carrière sowieso voorbij. En wat vindt zijn vrouw er eigenlijk van?

‘Basile H’ is een rustig verlopende, maar behoorlijk spannende schets van een dag uit het leven van iemand die in een klap alles kan kwijtraken dat hij heeft opgebouwd. De schuldvraag komt niet direct ter sprake, zo kom je er niet echt achter of de verkrachting wel of niet heeft plaats gevonden. Dat is ook niet de drijvende kracht in de plot. De geladenheid komt van de ongrijpbare hoofdpersoon en zijn relatie met zijn vrouw, van de intiemste momenten tot de zichtbaar groter wordende kloof. Er wordt minder uitgesproken dan gedacht en hoewel er veel te lezen is in de ogen van beide acteurs, blijft het gissen naar wat er zich werkelijk in hun hoofd afspeelt. Dankzij de robuust ingevulde rollen levert dat een boeiende vertoning op.

Voor de nodige lucht wordt gezorgd door het bezoek van zoon Paul, schoondochter Monin (Carolien Spoor) en Becky (Lucy Schut), al voelen de twee jongvolwassenen op een gegeven moment ook aan dat hun bezoek lang genoeg geduurd heeft. De setting is adembenemend: de ruime villa met zorgvuldig uitgekozen meubels en kunstwerken en de omringende tuin waarin je kunt verdwalen voelt open en royaal, maar toch overheerst een benauwende sfeer. Grote dramatiek blijft in ‘Basile H’ achterwege, maar tussen de regels door lezend is die onmacht en afbrokkeling van een te groot ego al een emotioneel slagveld op zich.

Monica Meijer

‘Basile H’ is vrijdag 9 januari 2015 om 23.00 uur te zien op NPO 2.