Batman & Mr. Freeze: SubZero (1998)

Regie: Boyd Kirkland | 70 minuten | actie, thriller, animatie, fantasie, misdaad, science fiction | Originele stemmencast: Kevin Conroy, Michael Ansara, Mary Kay Bergman, Loren Lester, Bob Hastings, Efrem Zimbalist Jr, George Dzunda, Robert Constanzo, Marilu Henner, Dean Jones, Jane Alan, Liane Schirmer

Op het hoogtepunt van de Warner Bros. cartoonserie rond Batman, verscheen deze avondvullende tekenfilm. En ondanks dat de film puur gericht is op de videomarkt, heeft regisseur Kirkland toch voor een goed verzorgd product gezorgd dat zich moeiteloos kan meten met getekende bioscoopfilms van Disney-kwaliteit. Qua inhoud steekt ‘Batman & Mr. Freeze: SubZero’ met kop en schouders boven zijn cartoontegenhangers uit. Het verhaal is voor zowel kinderen als volwassen uitdagend genoeg.

‘Batman & Mr. Freeze: SubZero’ begint met de introductie van de verbitterde wetenschapper Mr. Freeze (Ansara). Door een ongeluk is de man genoodzaakt met een speciaal ontworpen pak te leven dat zijn lichaamstemperatuur beneden het vriespunt houdt. Noodgedwongen woont hij in Antartica en zoekt hij wanhopig naar een manier om zijn vrouw Nora te genezen van een ziekte die haar in een soort coma heeft doen belanden. Als de toestand van Nora achteruit gaat, beseft Mr. Freeze dat hij snel moet ingrijpen. Hij ontvoert Batgirl (Bergman) om haar als orgaandonor te gebruiken. Batman Conroy) en Robin (Lester) ontdekken dit en binden de strijd aan met de doorgeslagen wetenschapper.

Het verhaal is vrij grimmig. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de motieven van Mr. Freeze die wel begrijpelijk, maar niet te rechtvaardigen zijn. Regisseur Kirkland heeft zich maar al te goed beseft dat de tragiek achter Mr. Freeze voor veel spannende en ontroerende momenten kan zorgen. Naar goede gewoonte ligt ook in deze film de nadruk op de ‘bad guy’ en minder op de held zelf. Dat deze aanpak loont, blijkt wel uit het succes van de cartoonserie van Batman die hetzelfde principe hanteert. De geijkte formule wordt ook in de film behouden. Dat houdt dus in dat dezelfde stemacteurs en donkere, Gothische soundtrack uit de tv-serie terugkeren in deze getekende speelfilm. Een goede zet, want Conroy is geknipt als de stem van ‘The Dark Knight’. En ook bij Mr. Freeze verwacht je geen andere stem als die van Ansara, die ondanks het robotachtige, kille stemgeluid van zijn personage verrassend veel emotie in zijn stem weet te leggen.

‘Batman & Mr. Freeze: SubZero’ weet behendig alle valkuilen te omzeilen van avondvullende speelfilms. In tegenstelling tot andere cartoonfranchises die zijn bewerkt tot bioscoopformaat, weet deze film uit 1998 wel te overtuigen als losstaande film. Dat is te danken aan het solide verhaal dat veel ruimte overlaat voor karakteruitdieping. Iets waar in de tekenfilms niet veel tijd voor was. De lengte van 70 minuten is op maat gesneden voor deze cartoon. Vakkundig vertelt Kirkland wat hij vertellen wil en voorkomt hij dat de productie in kakt. De film is vol vaart geschoten en laat zich prima bekijken. De animaties zien er goed uit en de bekende strakke, stilistische vormgeving van het Batmanwereldje geven de film een geheel eigen smoel. De minimalistische tekenstijl en de sombere muziek geven Batman juist dat tintje dat ook zijn stripverhalen kenmerkt: sfeer. Een duistere, mysterieuze sfeer. Het is knap hoe de tv-serie de essentie van Bob Kane’s creatie weet te benaderen. Nu moet je ook weer niet denken dat deze cartoon door de volwassen sfeer niet geschikt is voor kinderen. Dat is niet waar. De tekenfilm is niet bloederig of zo obscuur als de comics rond de gemaskerde vigilante. Het geweld in de tekenfilm wordt op een cartooneske wijze in beeld gebracht en laat geen enkele gruwelijke scène zien. Wat oudere kinderen zullen zich ook prima kunnen vermaken met de vele actiescènes in deze productie.

Volwassen kunnen dan weer genieten van de wat diepere lagen in het verhaal. Zoals de tragische figuur die Mr. Freeze eigenlijk is. De liefde van zijn vrouw heeft van hem juist gemaakt wat hij veracht: een crimineel. Ondanks de wrede daden van hem, kun je niets anders dan medelijden voor hem voelen. Zoals gezegd weet Mr. Freeze te overtuigen door het goede stemmenwerk van Ansara. De manier waarop Mr. Freeze in deze cartoon wordt geportetteert doet je bijna de erbarmelijk slechte vertolking van Schwarzenegger als de ijskoude crimineel vergeten uit de enorme flop ‘Batman & Robin’. En dat is een niet geringe prestatie.

‘Batman & Mr. Freeze: SubZero’ is een aanrader voor de fans van de cartoon- en stripboekenserie rond Batman. Mensen die zich nooit hebben willen verdiepen in de wonderlijke wereld van dit stripfiguur kunnen ook deze film rustig aan zich voorbij laten gaan.

Frank v.d. Ven