Batman Unlimited: Monster Mayhem (2015)

Regie: Butch Lukic | 77 minuten | animatie, actie, avontuur, science fiction | Originele stemmencast: Troy Baker, Brian T. Delaney, Chris Diamantopoulos, Alastair Duncan, Richard Epcar, Noel Fisher, Will Friedle, Yuri Lowenthal, Dave B. Mitchell, Khary Payton, Roger Craig Smith, Fred Tatasciore, Amanda Troop, Kari Wuhrer

‘Batman Unlimited: Monster Mayhem’ is de titel van de tweede in de ‘Batman Unlimited’ reeks, bestaande uit rechtstreeks op DVD uitgebrachte animatiefilms, gebaseerd op Mattels speelgoedlijn. Met die wetenschap in je achterhoofd is het geen verrassing dat ‘Batman Unlimited: Monster Mayhem’ voornamelijk op de jongere Batfans gericht is. En dat deze film in de oktobermaand – niet alleen bij filmliefhebbers bekend als de maand waarin Halloween gevierd wordt – uitkomt, is geen toeval, het is namelijk ook in Gotham Halloween. En dat kan wel eens heel griezelig worden…!

The Joker is van plan om tijdens Halloween Gotham City behoorlijk op stelten te zetten. Hij krijgt daarbij hulp van Silver Banshee, Solomon Grundy (die net ontsnapt zijn uit Arkham Asylum), Scarecrow en Clayface. Binnen een mum van tijd heeft The Joker het voor elkaar gekregen dat alles wat maar enigszins naar technologie ruikt onder invloed van hem is. Hij hackt het systeem, laat een virus er op los, en tadaaa…. Gotham ligt plat. Het is aan Batman, Cyborg, Green Arrow, Nightwing en Red Robin om de stad te redden.

‘Batman Unlimited: Monster Mayhem’ is een explosie van neon en felle kleurtjes. De makers hebben zich laten inspireren door het werk van Syd Mead, zoals te zien is in ‘Blade Runner’ en ‘Tron’. Gotham ziet er dan ook iets anders uit dan je gewend bent, maar dat komt omdat de ‘Batman Unlimited’ verhalen zich afspelen in het DC Universum dat tussen de avonturen van de gewone ‘Batman’ en ‘Batman Beyond’ (waarin Batman met pensioen is) ligt.

Het is een onderhoudend maar simpel good vs. evil verhaal. De actiescènes worden continu op de kijker afgevuurd, waarbij de ene achtervolging al snel in de andere over lijkt te gaan. The Joker blijft nog steeds een interessant personage, ook al is hij hier stukken kindvriendelijker. Dat geldt overigens voor alle karakters. We krijgen geen achtergrondverhalen, maar de superhelden én slechteriken worden gewoon gepresenteerd zoals ze zijn. Prima introductie dus voor jonge superheldenfans. Kunnen ze als ze wat ouder zijn wel de diepte in met de ‘Batman’ speelfilms.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 7 oktober 2015