Bats: Human Harvest (2007)

Regie: Jamie Dixon | 84 minuten | actie, horror | Acteurs: Tomas Arana, David Chokachi, Bill Cusack, Melissa De Sousa, Jon Falcone, Lance Frank, Michael Jace, Todd Jensen, Ivan Kotsev, Pollyanna McIntosh, Hristo Mitzkov, Marty Papazian, Velislav Pavlov, Ivo Simeonov, Mike Straub, George Zlatarev    

Deze film is eigenlijk vooral een variant op de film ‘Bats’ uit 1999, waarin een slaperig dorpje belaagd werd door een kolonie bloeddorstige en zeer gevaarlijke vleermuizen. In principe is het verhaal gewoon verplaatst naar Oost-Europa en op een andere manier ingekaderd, namelijk door er een heel verhaal over een Amerikaanse missie in de ondoordringbare wouden van Tsjetsjenië omheen te breien. De eerste film was al geen overdreven hoogstaande productie, ondanks de aanwezigheid van toch redelijk bekende acteurs als Lou Diamond Phillips, Dina Meyer en Bob Gunton. ‘Bats: Human Harvest’ maakt vooral gebruik van onbekende acteurs die nog geen optredens in grote films achter hun naam hebben staan. Een geweldige rolprent is ‘Bats:Human Harvest’ dan ook zeker niet geworden.

Een op het eerste gezicht enigszins gecompliceerd plot omtrent de politieke situatie in Tsjetsjenië, dient als basis voor een middelmatige actiefilm die sporadisch gebruik maakt van de nodige horroreffecten. Het zal dan ook nauwelijks verbazen dat dit werkje elke vorm van diepgang mist. De belangrijkste personages zijn bijvoorbeeld min of meer onderling inwisselbaar, worden qua karakter niet of nauwelijks nader uitgewerkt en dienen vooral als prooi voor de gigantische zwerm moordvleermuizen. Russo, de belangrijkste protagonist, is een soort halve Rambo die zich- al bevelen negerend en zijn eigen plan trekkend – gaandeweg opwerkt tot de grote held die het dreigende gevaar weet te bezweren en (in ieder geval enkele van) zijn collega’s weet te redden. Ook op het logische vlak vallen er wel een aantal vraagtekens te plaatsen bij bepaalde ontwikkelingen. Zo wordt bijvoorbeeld verschillende keren melding gemaakt van het feit dat de Russische troepen die aangetroffen worden lid zijn van een speciale elite-eenheid. In aanmerking genomen dat we hier werkelijk van doen hebben met Russische elitetroepen, laten ze zich wel af en toe erg gemakkelijk verrassen of overmeesteren. Een van de slotscènes vormt hier een treffend voorbeeld van. Ook het feit dat een paar vleermuizen bijvoorbeeld in staat zijn om iemand een arm af te rijten, lijkt gezien de anatomische bouw van een dergelijk dier wat overdreven.

Voor wie bereid is om het verstand een kleine anderhalf uur op nul te zetten, heeft ‘Bats: Human Harvest’ hier en daar nog wel iets te bieden. De met behulp van de computer gecreëerde zwerm vleermuizen ziet er bijvoorbeeld zeker acceptabel uit. Ook de zeer incidentele close ups van individuele vleermuizen zien er verrassend goed uit. Je vraagt je als kijker dan ook af waarom de makers hier niet meer gebruik van hebben gemaakt. Sommige actiescènes zijn ook wel de moeite waard, al is er ook sprake van heel wat nodeloos geschiet en geknal dat bovendien te lijden heeft onder het vaak beroerde acteerwerk.

‘Bats: Human Harvest’ is typerend voor een film die thuishoort in de categorie straight to video. Het niet al te hoge budget zorgt visueel en vooral acteertechnisch onvermijdelijk voor de nodige gebreken. Alleen kijkers die een licht verteerbare actiefilm of prenten van het type ‘Killer Bees’ of ‘Piranha’ wel kunnen waarderen, zullen aan deze film wellicht nog wat plezier kunnen beleven.

Frank Heinen