Battle at Big Rock (2019)

Regie: Colin Trevorrow | 10 minuten | korte film, actie | Acteurs: André Holland, Natalie Martinez, Melody Hurd, Pierson Salvador, Chris Finlayson, Noah Cole, Ethan Cole

Ongeveer een jaar na de gebeurtenissen in ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ (2018) zien we in ‘Battle at Big Rock’ (2019) hoe de mensheid zich min of meer heeft aangepast aan dit ‘nieuwe normaal’. Om de dino’s te redden van vergassing, heeft Lockwoods kleindochter Maisie immers de voor een veiling gevangen genomen exemplaren vrijgelaten, wat resulteerde in een wereld waarin het bestaan van dinosaurussen naast mensen als gegeven moet worden beschouwd. Colin Trevorrow, de regisseur van het eerste deel uit de nieuwe ‘Jurassic’-trilogie, ’Jurassic World’ (2015) en de derde, ’Jurassic World Dominion (2022), maakte deze short in het geheim en verraste filmfans wereldwijd met het online beschikbaar stellen ervan in september 2019. Een briljante marketingzet of is er filmisch ook nog iets te genieten aan ‘Battle at Big Rock’?

Het kan natuurlijk ook allebei. Want ja, het is een lekker opwarmertje voor ‘Dominion’, meer dan een teaser op dit punt in het productieproces had kunnen doen. Zonder bekende gezichten (zowel uit de oude als de nieuwe trilogie) toont Trevorrow dat de wereld die ooit door Michael Crichton en Spielberg geschapen was, veel groter is. Als dit concept waarheid zou worden, wordt iedereen geraakt: de kans om zo maar, zonder waarschuwing vooraf, door een T-Rex, een Allosaurus of een Mosasaurus gedood te worden, is iets waar iedereen rekening mee moet houden.

Een familie is aan het kamperen in het bos. Tijdens het avondeten krijgen we mee dat het een samengesteld gezin betreft, en de twee oudste kinderen hebben daar nog altijd moeite mee. Wanneer vader Dennis (André Holland) verneemt dat de buurman in de naastgelegen camper, zijn jonge dochter Kadasha (Melody Hurd) heeft leren schieten met een kruisboog, is hij not amused. Maar lang de tijd om daarover te mopperen krijgt hij niet want het gezin is getuige van een bijzonder schouwspel: een Nasutoceratops en haar baby snuffelen rond in het kamp. Net bekomen van de verbazing dat Kadasha precies weet wat voor een dinosoort dit is, krijgt het stel een nieuwe schok te verwerken: een Allosaurus valt moeder en kind aan. Hoe loopt dit af?

‘Battle at Big Rock’ wijkt af van de normale verhaallijnen in de ‘Jurassic Park/World’-films, omdat het nu eens een ‘normaal’ gezin betreft, dat gewoon hun leven wil leiden, en er niet voor kiest om zich met prehistorische wezens op welke manier dan ook bezig te houden. Voor een korte film zijn de karakters zelfs erg goed uitgewerkt. Hoewel het budget relatief laag is, zien de dinosaurussen er goed uit, het feit dat er gebruik gemaakt is van animatronics betaalt zich sowieso uit. De film benut de korte speelduur ten volste en is nagelbijtend spannend.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 19 oktober 2022 (als extra op de home entertainment release van ‘Jurassic World Dominion’)