Battle for Finland-Tali-Ihantala 1944 (2007)

Regie: Åke Lindman, Sakari Kirjavainen | 112 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Rauno Ahonen, Mikko Bredenberg, Riko Eklundh, Marc Gassot, Marcus Groth, Johan Hallström, Kari Hevossaari, Markku Hyvönen, Janne Hyytiäinen, Viggo Idman, Olli Ikonen, Tapani Kalliomäki, Janne Kallioniemi, Kari Ketonen, Riku Korhonen

Finland is nou niet bepaald een land dat je direct met de Tweede Wereldoorlog associeert. ‘Battle for Finland’ (‘Tali-Ihantala 1944’) is dan ook weer eens iets anders, een oorlogsfilm die een deel van de Tweede Wereldoorlog belicht dat velen niet kennen. Finland kende als grootste vijand de Russen. Voorafgaand aan hun aansluiting bij de Asmogendheden heeft Finland, tijdens de Winteroorlog (1939-1940), grote stukken grondgebied moeten afstaan aan het aangrenzende Rusland. Wat daarop volgde was de Vervolgoorlog (1941 – 1944), een strijd waarin de Finnen vochten om de herovering van het verloren gebied om vervolgens verder landinwaarts te treden.

‘Battle for Finland’ gaat over deze Vervolgoorlog. En daar is ook alles mee gezegd. Deze oorlogsfilm begint nagenoeg midden in de actie. Zo’n begin zou in menig film goed uitpakken, maar in het geval van ‘Battle for Finland’ zorgt het voor een gebrek aan introductie en een onsamenhangende structuur. Gebeurtenissen gaan van de hak op de tak en daardoor is het voor de kijker moeilijk te volgen wat er nu precies gaande is. Van het ene groepje soldaten gaan we naar het volgende, zonder dat de personages geïntroduceerd worden. Ze worden gaandeweg niet uitgediept en het acteerwerk is hierdoor vaak statisch.

Ongeloofwaardige situaties zoals wanneer een soldaat kenbaar maakt aan de luitenant dat hij het niet meer trekt en krankzinnig wordt, waarop de luitenant droogjes reageert met ‘Hier, neem een trekje van m’n sigaret’, komen geregeld voor. Dankzij de slecht uitgebeelde strijd valt de film niet serieus te nemen. Ook de camerabeelden, hoewel in 2007 geschoten, lijken gedateerd. Toegegeven, ‘Battle for Finland’ houdt zich keurig aan de historische feiten, iets waar Europese oorlogsfilms dikwijls om gewaardeerd worden, maar voelt  desondanks meer aan als een Amerikaanse B-film uit de jaren zeventig.

En dat is jammer, want een Fins oorlogsdrama dat een vergeten bladzijde uit de geschiedenis illustreert had uitermate interessant kunnen zijn. Helaas concludeer je bij het kijken naar ‘Battle for Finland’ al snel dat deze historische gebeurtenissen beter tot hun recht zouden zijn gekomen als documentaire. Als speelfilm ontbreekt het ‘m namelijk aan spannende slagscènes (er komt welgeteld één Rus in voor), spanning en dramatiek. Spoilers vallen niet weg te geven in het geval van ‘Battle for Finland’; de plot draait letterlijk om de strijd zelf, niets meer, niets minder. Een persoonlijk verhaal is niet aanwezig en dat maakt van ‘Battle for Finland’ een weinig meeslepende en vooral een knullige oorlogsfilm.

Jolanda Lutz

‘Battle for Finland’ verschijnt dinsdag 24 september 2013 op DVD en blu-ray.