Battle of the Brave – Nouvelle-France (2004)

Regie: Jean Beaudin | 138 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Noémie Godin-Vigneau, David La Haye, Juliette Gosselin, Sébastien Huberdeau, Gérard Depardieu, Bianca Gervais, Irène Jacob, Pierre Lebeau, Vincent Perez, Isabel Richer, Johanne-Marie Tremblay, Tim Roth, Jason Isaacs, Colm Meaney, Billy Merasty, Monique Mercure, David Troughton, Michael Maloney, Maud Beauchemin, Benoît Dagenais, Myriam De Verger, Bénédicte Décary, Philippe Dormoy, Patrick Goyette, Roc LaFortune, Louise Laparé, Paul Savoie, Micky Sébastian, Maxime Allard, Sylvie Belleau, Alexander Bisping, Sophie Gareau

Tsja, zo raar zie je ze zelden, maar dit is ongeveer waar het over gaat. Het is 1759 in de Franse kolonie Canada, ‘ Nouvelle-France’. Marie-Loup is een kruidenvrouw die mensen geneest en zalfjes verkoopt. Op veertienjarige leeftijd is ze getrouwd en aan dat huwelijk heeft ze haar dochter France (Juliette Gosselin) overgehouden. Ze is een vrijgevochten weduwe die heel vooruitstrevend op gelijkwaardige wijze omgaat met de inheemse Innu en de gekleurde medemens.

Marie-Loup wordt door vele mannen begeerd, maar kiest voor de dappere en edele François. Ze is bereid alles voor hem op te geven en hem overal naartoe te volgen, zelfs op zijn geheime en gevaarlijke missie naar Frankrijk om de koning te bewegen om de kolonie tegen de Engelsen te beschermen. Door verraad van velerlei kanten ondervindt hun liefde echter talloze hindernissen en worden ze meerdere keren op smartelijke wijze gescheiden.

Tussen de bedrijven door zien we vergaderingen van mannen in uniform in Engeland, de gesprekken van François met niemand minder dan Voltaire (Philippe Dormoy) en met madame de Pompadour (Micky Sébastian) die het buitenlandse beleid van de Franse koning bepaalt. En natuurlijk het hoogtepunt van de oorlog tussen de Engelsen en Fransen: de beschieting van Montreal die er (echt waar!) nog knulliger uitziet dan een schietpartij bij een willekeurige amateurtoneelvereniging.

Wat iemand bezielt om zo’n idiote productie op touw te zetten, is tot daar aan toe, maar dat zo iemand ook nog eens een groot budget weet los te peuteren, is een klein mirakel. Het begint al met Gérard Depardieu die op zijn sterfbed ligt te prevelen. Wie hierbij zijn lachen kan inhouden, kan een glansrijke carrière in pokeren beginnen. De aanzwellende vioolpartijen elke keer dat er een kus dreigt tussen Marie-Loup en François, zijn echt te bizar voor woorden. En over historische authenticiteit moet een mens zich in dit geval maar niet al te veel zorgen maken.

Het enige lichtpuntje is de rol van Angélique de Rocquebrune (Irène Jacob) die eerst een Franse minnaar met invloed heeft en na de machtswisseling een Engelse machthebber aan de haak slaat. Tussen dit werk door beleeft ze ook nog avontuurtjes met andere mannen. Verfrissend realistisch en erg leuk gespeeld ook.

‘Battle of the Brave’ is gewoon slecht. De titel slaat dan ook op de kijker die zichzelf met recht moedig mag noemen in het taaie gevecht om de hele film af te kijken.

Diana Tjin-A Cheong