Battle Royale (2000)

Regie: Kinji Fukasaku | 114 minuten | actie, drama, horror, thriller | Acteurs: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Taro Yamamoto, Masanobu Ando, Kou Shibasaki, Chiaki Kuriyama, Takako Baba, Takeshi Kitano

‘Battle Royale’ zorgde voor veel controverse in Japan. De film was uitermate gewelddadig en de verfilming van een toch al controversieel boek. Maar zoals dat vaker het geval is bij spraakmakende producties, scoorde de prent ontzettend goed bij de boxoffice. Binnen een korte tijd verwierf de film al de status van cultklassieker. Drie jaar later verscheen er een vervolg op de film. Is de status van moderne klassieker wel gerechtvaardigd?

Het antwoord is nee. Als cultfilm is de film meer dan geslaagd, maar de film is te chaotisch en vaag gemonteerd om van een meesterwerk te spreken. Onder alle controverse schuilt een doodgewone, ‘ordinaire’ actiefilm met een originele invalshoek. Het probleem van de film is dat regisseur Fukasaku te veel wil vertellen in een te korte tijd. Het verhaal over een klas van 42 studenten die door hun leraren naar een eiland worden gestuurd om elkaar af te slachten, duurt te kort om bevredigend uit te werken in 114 minuten tijd. Omdat er zoveel personages in de prent voorkomen, is het onmogelijk om voor karakterontwikkeling te zorgen. De regisseur probeerde dit op te lossen door slechts een klein gezelschap te volgen. Dit resulteert in een weinig interessant kliekje stereotiepe personages, want ook hun geschiedenis kan maar erg beknopt worden verteld. Dat de film de diepte niet ingaat, is dan ook een understatement.

De schrijver van de beruchte roman heeft een maatschappijkritische boodschap in zijn boek verwerkt, die in de film niet uit de verf komt. Het thema van de alsmaar groeiende generatiekloof en het doorgeschoten mediagedrag wil niet overtuigen in deze productie. Dat wil niet zeggen dat ‘Battle Royale’ een waardeloze prent is geworden. Integendeel.

Als actiefilm is de productie meer dan geslaagd. Het verhaal is erg goed bedacht en de constante actie en spanning zorgen voor een vlotte film. Omdat er zoveel personages rondlopen kun je je onmogelijk storen aan een specifiek acteur of actrice. De meeste personages zijn erg kort in beeld en hebben afzonderlijke motieven voor hun daden. Het doel van de studenten is overleven. Maar waar sommige klasgenoten elkaar steunen en helpen, zijn er ook loners die niets anders willen dan de strijd winnen en er met de hoofdprijs, hun vrijheid, vandoor willen gaan. Een ander sterk punt van deze actiefilm is de aanwezigheid van Takeshi Kitano. Kitano is Japans’ beroemdste regisseur en acteur. Vooral zijn maffiafilms (yakuza) zijn legendarisch. Het is erg leuk om Kitano in een bijrol als leraar te zien.

Ondanks de chaotische montage, dat kan ook niet anders als er meer dan 42 personages moeten worden belicht, is de film zeker de moeite waard. Het geweld valt erg mee, er zijn veel bloederigere films te vinden in de (Aziatische) filmindustrie. Door het thema en het verhaal zal ‘Battle Royale’ vooral in de smaak vallen bij actieliefhebbers en…studenten natuurlijk.

Frank v.d. Ven