Battleground – Skeleton Lake (2012)

Regie: Neil Mackay | 90 minuten | actie, horror, thriller | Acteurs: Bryan Larkin, Hugh Lambe, Bob Cymbalski, Robert Nolan, Mark Munro, Damon E. White, Frank Ieraci, Lee Sandford, Bass Stewart, Ramen Zarafshan, Ryan Borg, Sean McAulay, Merella Fernandez

‘Battleground’ is een low-budget film over een groep “vrienden” die in een hutje in het bos terecht komt en daar systematisch uitgemoord wordt door een doorgedraaide bewoner van het gebied. Het klinkt als een dertien-in-een-dozijn horrorfilm en in zekere zin is de film dat ook, maar de film is toch vaak net op een ander manier clichématig, dan je zou denken. Ten eerste gaat het hier niet om een stel domme tieners maar om een stel (mannelijke) bankrovers. Ten tweede komt er geen bimbo met grote borsten in voor die seks heeft, en vervolgens het eerste slachtoffer wordt (vanwege haar zonden). Er is ook nu weliswaar ook een jonge vrouw met grote borsten aanwezig, maar haar kleren blijven aan en ze blijft ook (lang) in leven. Ten derde is de schurk hier geen oliedom inteeltproduct, maar een tamelijk intelligente, filosofisch ingestelde Vietnam-veteraan. Het type personage is verre van origineel (denk bijvoorbeeld aan Marlon Brando’s rol in ‘Apocalypse Now’), en zelfs in een moderne setting – en buiten Vietnam – is dit al eens eerder gedaan in ‘First Blood’, maar toen was de hoofdpersoon toch (aanvankelijk) het slachtoffer dat in het nauw werd gedreven. ‘Battleground’ is als een collage van andere films en personages, met een enorm simpele verhaallijn, maar toch met genoeg actie en spanning om de aandacht vast te houden.

Eigenlijk is ‘Battleground’ al vanaf het begin – dat doet denken aan ‘Reservoir Dogs’ –  interessant. We zien het resultaat van een overval: de mannen vluchten weg in een busje, met een flinke tas geld, terwijl één van hen ligt te kermen vanwege een schotwond. We weten niet wat er gebeurd is, maar horen later wel dat ze op agenten hebben geschoten, ook al was dat niet de bedoeling. De (nog) ontbrekende informatie over de overval zelf en over de relatie tussen de overvallers, waartussen een tamelijk explosieve sfeer heerst, houdt het boeiend. De verwachting is dat er immers steeds meer duidelijk zal worden over deze mensen. Deze belofte blijkt echter nooit te worden waargemaakt, mede omdat de film, nadat de mannen eenmaal hun schuilplaats in het bos hebben gevonden, ineens een heel andere vorm krijgt.

In het bos wordt er al snel op ze gejaagd, maar niet door een groep politiemannen, maar door een enkele man met een geweer en wat boobytraps. Wanneer zijn aanwezigheid net wordt aangekondigd, door een trillende, doodsbenauwde vrouw, wordt hij niet eens als menselijk neergezet, maar meer als een soort geest of kwade kracht. De introductie middels de angstige vrouw, zijn “onzichtbaarheid” in het bos, de manier waarop hij de mannen stuk voor stuk, zonder duidelijke reden, afslacht, doet erg denken aan ‘Predator’, waarin de ongrijpbare, meestal onzichtbare schurk een buitenaards wezen was, die de jungle tot leven deed komen. De schurk in ‘Battleground’ verzamelt zelfs op een soortgelijke wijze trofeeën van zijn slachtoffers, en de scène waarin de bankrovers met zijn allen hun geweren leegschieten op de bomen en struiken is praktisch één op één overgenomen uit het hierboven genoemde Schwarzenegger-vehikel.

Toch zijn deze bekende elementen niet heel storend omdat regisseur Neil Mackay de vaart er goed in weet te houden en het op zijn minst boeiend blijft om erachter te komen hoe de volgende moord zal plaatsvinden, wie het onderspit zal delven, en of iemand het nog überhaupt zal overleven. Het acteerwerk is niet hoogstaand en de personages zijn allesbehalve sympathiek, maar met enkele van hen ga je toch meeleven als kijker. Wanneer één van de meest onsympathieke figuren van het stel gedwongen wordt tot een spelletje Russische roulette blijkt de scène – hoe cliché ook in zichzelf – toch behoorlijk zenuwslopend te zijn en hoop je dat de arme drommel het gaat winnen.

‘Battleground’ is een samenraapsel van clichés, maar het is wel een redelijk interessant samenraapsel. Misschien had de doorgedraaide veteraan eens uit een andere oorlog dan de Vietnam-oorlog kunnen komen en hadden de personages iets meer vorm kunnen krijgen, maar verder is er niet zo gek veel aan te merken op deze vermakelijke b-film. Let wel, het is niet alleen maar een actiefilm – er zitten ook een paar behoorlijk gruwelijke en gore horrormomentjes in de film. ‘Battleground’ is waarschijnlijk toch niet een film die door veel mensen met tere zieltjes bekeken zal worden, maar je weet maar nooit.

Bart Rietvink

‘Battleground’ verschijnt donderdag 6 december 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 13 november 2012 te huur.