Battlestar Galactica: The Plan (2009)

Regie: Edward James Olmos | 112 minuten | thriller, science fiction | Acteurs: Edward James Olmos, Dean Stockwell, Michael Trucco, Grace Park, Michael Hogan, Aaron Douglas, Callum Keith Rennie, Kate Vernon, Rick Worthy, Lymari Nadal, Matthew Bennett, Rekha Sharma, Tricia Helfer

Op de lijst met meest originele filmschurken kom je ze vermoedelijk niet tegen, maar interessant zijn de Cylons zeker. Rebellerende robotslaven duiken al sinds de industriële revolutie op in fictie, maar het feit dat de Cylons hun strijd tegen de mensheid zien als een religieuze oorlog is nogal opmerkelijk. Hun motivatie werd al uitgebreid behandeld in de serie, maar met ‘Battlestar Galactica: The Plan’ hebben de genocidale robots nu ook een eigen film.

‘The Plan’ begint enkele weken voor de verwoestende aanval op de mensheid en eindigt drie seizoenen aan Galactica-afleveringen later. Alle grote gebeurtenissen uit de serie worden aan de hand van een hoop gerecycled beeldmateriaal herverteld vanuit het perspectief van de Cylons. Dat is ongetwijfeld razend interessant voor de echte Galactica-enthousiastelingen, maar heeft meer weg van een samenvatting dan van een film. Van een echte verhaallijn is geen sprake. De film verhaalt met name over een filosofisch dispuut tussen twee van de dogmatische Nummer Eén-modellen. De Eénen hebben de laatste bastions van de mensheid geïnfiltreerd met als doel ook hen uit te roeien, maar worden daarbij in toenemende mate tegenwerkt door de andere Cylons

Drie seizoenen van een serie in een enkele film proppen is een bijna onmogelijke opgave en ‘The Plan’ heeft helaas niet bepaald een gestroomlijnde verhaallijn. De film zoomt niet alleen in op de Cylon-infiltranten in de vloot, maar ook op de belevenissen van de menselijke guerrilla’s die aanval op de koloniën hebben overleefd. Het is een aardig idee, maar helaas ontbreekt de tijd om beide verhaallijnen goed uit te werken. Bovendien is het Cylon-perspectief toch al niet bepaald onderbelicht in de serie en brengt ‘The Plan’ geen wereldschokkende nieuwe inzichten met zich mee. Het schrikbarend hoge tempo waarmee gebeurtenissen elkaar afwisselen, maakt de film bovendien lastig te volgen voor kijkers bij wie de talloze plot twists niet vers meer in het geheugen liggen.

‘The Plan’ is een ongelofelijk ambitieuze film, maar voelt door het eindeloze hergebruik van beeldmateriaal nogal goedkoop aan. Wie zichzelf niet tot de meest fanatieke fans van “Battlestar Galactica” rekent, voelt er vermoedelijk weinig voor om circa twee uur uit te trekken voor een film die ook qua plot weinig toevoegt aan de serie.

Tom van Leeuwen