Be Cool (2005)

Regie: F. Gary Gray | 115 minuten | muziek, komedie, misdaad | Acteurs: John Travolta, Uma Thurman, Danny DeVito, Harvey Keitel, Dwayne Johnson, Christina Milian, André Benjamin, Vince Vaughn, Cedric the Entertainer, Steven Tyler, Debi Mazar, Robert Pastorelli, Paul Adelstein, James Woods, Gregory Allan Williams

‘Be Cool’ is het vervolg op de bescheiden hit ‘Get Shorty’, de vermakelijke gangsterfilm waarin gangster Travolta besluit filmproducer te worden. ‘Be Cool’ is de eerste sequel van Travolta (‘Staying Alive’ als vervolg op ‘Saturday Night Fever’ niet meegerekend – daarin speelde hij per slot van rekening een ander personage). De reden is behoorlijk bijzonder. ‘Get Shorty’ was namelijk een adaptatie van een roman van de populaire Amerikaanse schrijver Elmore Leonard. Hij was zo onder de indruk van Travolta’s vertolking van zijn hoofdpersonage Chili Palmer, dat hij prompt een vervolg schreef waarin Chili het uiterlijk kreeg van Travolta. Tegen zo’n eer zeg je natuurlijk geen nee. Dat moet ook de enige overweging zijn geweest van Travolta om nogmaals in het jasje van Chili te duiken, want het script laat te wensen over.

De film volgt weer Chili Palmer. Hij heeft het helemaal gemaakt als filmproducer maar raakt weer verveelt. Als een vriend van hem, platenproducer James Woods wordt neergeschoten, besluit hij weduwe Thurman te helpen in de muziekindustrie. Daarvoor wil hij van zangeresje Christina Milian (weer een bewijs van de uitspraak ‘schoenmaker blijf bij je leest’) een superster maken. Daarbij raakt hij natuurlijk weer in de gebruikelijke maffia praktijken verzeilt. Zodat de coole Chili zijn werkverleden goed kan gebruiken. Travolta mag inderdaad weer erg ‘cool’ zijn. Zijn hereniging met ‘Pulp Fiction’-collega Thurman is niet wat het zijn kan. Om nou een volledige dansscène te gebruiken om het legendarische ‘Pulp Fiction’-duo nieuw leven in te blazen is behoorlijk overdreven en werkt ook niet.

Waarom werkt het deze keer niet? Het script wankelt teveel. Het is een aaneenschakeling van scènes waarin Travolta laat zien hoe stoer hij wel niet is als hij niets zegt. De woorden ‘look at me’ worden tot vervelends toe uitgemolken. Het is ook storend dat altijd alles lukt bij Travolta. Het is eigenlijk geen vraag meer of iets lukt, want we weten ver van te voren dat het lukt. Dat is meestal zo in film, maar de vraag is: hoe lukt het dan? Hier wordt dat absoluut niet uitgewerkt. We zien niets van de moeilijkheden die op Chili’s pad komen. Steven Tyler spreken? Geen probleem: Chilli gaat gewoon naast hem zitten bij een basketbalwedstrijd. Goede producer nodig? Ach Chilli kent er nog een. Goede video regisseur nodig? Ach Chilli heeft er met eentje gewerkt. De spanning en uitdaging is ver te zoeken en daarmee ook de vermakelijkheid van het script.

Toch valt er enkele keren te lachen maar dat is niet te danken aan de ‘coole’ hoofdrolspelers (met een irritante Christina Milian als dieptepunt). De bijrollen in deze film tillen de film nog naar een graad van vermakelijkheid (maar verwacht er niet teveel van). The Rock is grappig in zijn rol van homoseksuele aspirant acteur/bodyguard/country&western zanger. Hij pakt zijn rol goed op en laat zien een breder scala aan rollen aan te kunnen dan alleen de ‘Scorpion King’. Vince Vaughn is weer eens briljant, dit keer als wannabe hiphop/gangsta-manager. Hij is zo fout, dat hij weer goed is. Zijn gestuntel en ‘mainstream’ hiphop-uitspraken steken de draak met al die blanke jongetjes die veel te veel hun best doen om maar zo ‘zwart’ mogelijk over te komen. Gek genoeg zit je te wachten op scènes waarin deze twee heren voorkomen, maar dat zijn er te weinig om een goed gevoel aan deze film over te houden. Zelfs een bijrol van Harvey Keitel kan de schade niet beperken.

De soundtrack is, in tegenstelling tot de film, wel een aanrader. De hiphop beats vliegen je om de oren en hoe slecht Christina Milian kan acteren, hoe goed ze kan zingen. Gebruik je euro’s dus om de soundtrack te kopen in plaats van deze film bezoeken.

‘Be Cool’ is een big NoNo. Travolta moet maar naar zijn eigen advies luisteren: no more sequels. Maar Vaughn en The Rock in een spin-off?: Jippie jajee yo!

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2

Bioscooprelease: 31 maart 2005