Bean: The Ultimate Disaster Movie – Bean (1997)

Regie: Mel Smith | 90 minuten | komedie | Acteurs: Rowan Atkinson, Peter MacNicol, Pamela Reed, Harris Yulin, Burt Reynolds, John Mills, Larry Drake, Danny Goldring, Johnny Galecki, Chris Ellis, Andrew Lawrence, Peter Egan, Peter Capaldi, June Brown, Peter James

Met ‘Bean: The Ultimate Disaster Movie’ maakt Rowan Atkinson, met zijn creatie Mr. Bean, de overstap naar het witte doek. Door het nemen van deze stap loopt hij een groot risico. Het is immers maar de vraag of een personage dat in nagenoeg elke scène aanwezig is en nauwelijks verbaal communiceert een film van negentig minuten kan dragen. In deze film is dit jammer genoeg niet het geval. Het script is te simpel en niet goed genoeg om als rode draad te fungeren. Een aantal sketches passen dan niet in het geheel, waardoor de sketch eerder een aflevering lijkt uit de tv-serie.

Een liefhebber van Mr. Bean, die alle afleveringen van de gelijknamige tv-serie heeft gezien, zal in de film een aantal grappen opnieuw voorbij zien komen. De nieuwe grappen zijn meer gemaakt voor het Amerikaanse filmpubliek waardoor helaas de Engelse humor tekort wordt gedaan. Gelukkig bevat de film nog genoeg leuke scènes, die het gebrek aan een goed verhaal compenseren.

Rowan Atkinson, die in Europa een grote bekendheid heeft verworven als komiek met bijvoorbeeld de tv-series ‘Black Adder’ en ‘Not the Nine O’Clock News’, wilde als Mr. Bean Amerika veroveren. Het verhaal speelt zich daarom grotendeels af in Amerika en de film heeft een cast die bijna alleen uit Amerikanen bestaat. Slechts een klein aantal acteurs is van Britse afkomst. Ieder personage is in het verhaal ondergeschikt aan dat van Mr. Bean. De grootste ‘bijrol’ wordt vertolkt door Peter MacNicol (bekend van de tv-serie ‘Ally McBeal’), maar hij heeft duidelijk moeite om als aangever op te treden. Hij komt daarnaast ook nog eens erg ongeloofwaardig over als curator van een museum.

Als je echter anderhalf uur vermaakt wilt worden door een film waarbij je niet hoeft na te denken, is ‘Bean’ een goede keus. Voor fans van de onhandige Brit is de film uiteraard niet te missen, voor het overige publiek kent de film genoeg minpuntjes, maar de ultieme rampenfilm is het in alle opzichten zeker niet.

Lodi Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 juli 1997