Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas – Belle en het beest: Een betoverend kerstfeest (1997)

Regie: Andrew Knight | 68 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Paige O’Hara, Robby Benson, Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Bernadette Peters, Tim Curry, Haley Joel Osment, Frank Welker, Jeff Bennett, Jim Cummings, Kath Soucie, Paul Reubens, Angela Lansbury

De weergaloze Disney classic ‘Beauty and the Beast’ heeft sinds de release twee sequels, die rechtstreeks op video en DVD verschenen, opgeleverd. De tweede, ‘Belle’s Magical World’ (‘Belle en het beest: Belle’s wonderlijke verhalen’) (1998) is een wangedrocht dat alleen voor de Disneyfans die écht alles moeten hebben wat er aan films is verschenen, interessant is. De eerste én beste, ‘Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas’ (‘Belle en het Beest: Een betoverend kerstfeest’), verscheen in 1997.

Het verhaal van ‘Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas’ speelt zich grotendeels af tijdens de hoofdfilm. Belle zit gevangen in het kasteel, maar is al wel dikke vriendjes met het betoverde personeel. Wanneer kerst nadert begint het te kriebelen en Belle’s enthousiasme werkt aanstekelijk. Iedereen heeft zin om kerst te vieren zoals het hoort: met lekker eten, cadeau’s en veel versieringen. Het probleem is alleen dat het Beest een gruwelijke hekel heeft aan kerstmis (waarom dat is, wordt in de film ook duidelijk gemaakt). Belle hoopt echter dat de festiviteiten zijn hart zullen verwarmen. Alle voorbereidingen moeten dus wel in het geheim plaatsvinden. Belle roept de hulp in van Angelique, de voormalige kasteeldecorateur, en samen met Chip (Barstje) gaat ze op zoek naar de perfecte boom. Ondertussen probeert een nieuwe vijand, het indrukwekkende orgel Forte, Belle’s plannen te dwarsbomen. Hij vindt het namelijk wel prettig om betoverd te zijn – zeker gezien zijn nieuwe status als vertrouweling van het Beest – en wanneer Belle er in slaagt het hart van het beest te ontdooien, zal hij immers weer terugkeren in oude staat. Omdat hij zichzelf niet kan verplaatsen, heeft hij een handlanger gevonden in de vorm van Fyfe, een piccolo (kleine fluit). Deze moet Belle en het beest bespioneren en waar mogelijk tegenwerken.

Het is natuurlijk logisch dat de uitkomst van dit avontuur, zelfs wanneer je het origineel niet gezien hebt, helemaal geen verrassing is. Natuurlijk zal Forte niet slagen in zijn missie. ‘Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas’ is niet meer dan een episode van ‘Beauty and the Beast’, als een uitgebreide verwijderde scène. De film bevat natuurlijk geen levensveranderende gebeurtenissen: het beest blijft een beest en Belle blijft gevangen. Dat maakt voor de doelgroep niet zoveel uit, zij zullen zich ongetwijfeld vermaken met deze film. Volwassenen zullen hier minder uit kunnen halen dan uit de classic, omdat het verhaal niet zo diepgaat.

De animatie is overigens heel behoorlijk. Vooral de CGI van Forte zijn indrukwekkend en de integratie met de ouderwetse tekenfilmstijl is goed gedaan. Alleen Belle is af en toe wat minder mooi geanimeerd, haar bewegingen zijn soms houterig en stijf. Vrijwel de gehele stemmencast is teruggekeerd voor dit deel, met als leuke toevoeging Tim Curry als het orgel en Paul Reubens als Fyfe. Haley Joel Osment (‘The Sixth Sense’, ‘A.I’) neemt de stem van Chip voor zijn rekening, omdat de originele stemacteur Bradley Pierce ,inmiddels zes jaar ouder geworden, ongeschikt was voor die rol. ‘Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas’ haalt het uiteraard niet bij het origineel, maar om in kerststemming te komen is deze film voor jonge Disneyfans zeker geschikt.

Monica Meijer