Because I Said So (2007)

Regie: Michael Lehmann | 102 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Diane Keaton, Mandy Moore, Gabriel Macht, Tom Everett Scott, Lauren Graham Piper Perabo, Stephen Collins, Ty Panitz, Matt Champagne, Colin Ferguson, Tony Hale    

Daphne Wilder is getrouwd met de liefde van haar leven. Dat hij haar met drie kleine kinderen heeft laten zitten, maakt dat ze een stabiele relatie voor haar jongste dochter Milly wil. Als een echte Jiddische memme doet ze niet aan terughoudendheid en plaatst op een datingsite een advertentie om de ware liefde voor haar zorgenkind te vinden. Na een hele reeks kandidaten te hebben afgekeurd, is ze erg ingenomen met de architect Jason (Tom Everett Scott) die ze heel subtiel een visitekaartje toespeelt van Milly’s cateringbedrijf. De gitarist Johnny (Gabriel Macht) die optreedt in het restaurant waar ze de ontmoetingen heeft gepland, vindt ze heel erg leuk, maar als muzikant is hij bij voorbaat onbetrouwbaar en dus niet geschikt voor haar dochter.

Onkundig van haar moeders machinaties krijgt Milly een relatie met de succesvolle architect Jason, maar ook met de alleenstaande vader en muzikant Johnny. Ze voelt zich heen en weer geslingerd tussen de twee mannen en weet niet goed wat ze wil. De voortdurende bemoeizucht van haar moeder maakt het er niet eenvoudiger op om dat te bepalen. Samen met haar zussen Maggie (Lauren Graham) en Mae (Piper Perabo) probeert ze haar moeder ervan te overtuigen dat ze haar de kans moet geven om haar eigen leven te leiden.

‘Because I Said So’ is vooral leuk vanwege Diane Keaton die net als in ‘Something’s Gotta Give’ (2003) een moeder speelt van wie het eigen liefdesleven langgeleden is stil komen te liggen. Op irritante, maar ook buitengewoon liefdevolle wijze poogt ze Milly, die in veel opzichten een jongere uitvoering van haar is, aan een goede man te helpen. Zij is de enige actrice die zo geloofwaardig een heel spectrum van emoties van charmant, zelfverzekerd, hulpeloos maar ook prachtig ontroerend kan laten zien op een volstrekt natuurlijke manier. En met gratie en flair en zonder een poging om haar leeftijd te verhullen is ze simpelweg aanbiddelijk als de oudere vrouw die een totaal niet meer verwachte heftige liefde beleeft. Mandy Moore geeft haar daarbij mooi partij als de onhandige jongste dochter die hopeloos veel van haar moeder houdt, maar tegelijkertijd stapelgek van haar wordt.

‘Because I Said So’ is een min of meer doorsnee en voorspelbare romantische komedie die in gunstige zin afwijkt doordat hij doortrokken is van seks zonder ranzigheid of een oubollige knipoog. De drie dochters hebben een gezonde seksuele honger en dat Milly een relatie met twee mannen tegelijk onderhoudt leidt niet tot morele verontwaardiging van haar zussen of moeder, maar eerder tot bewondering. Het sprankelende acteerwerk van Diane Keaton als de moeder die haar dochter voor haar eigen fouten wil behoeden, is diep ontroerend als ze niet alleen eindelijk in het reine komt met Milly’s onafhankelijkheid, maar ook met haar eigen leven.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 augustus 2007