Bed & Breakfast (2010)

Regie: Marcio Garcia | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Dean Cain, Juliana Paes, Jamie Anderson, Meredith Bishop, Kimberly Dollar, Julia Duffy, Murilo Elbas, Bill Engvall, Jesse Jake Golden, Calvin Jung, Débora Lamm, Júnior Lisboa, Rodrigo Lombardi, Lydia Look, Priscila Marinho, Zilah Mendoza, Emily Nelson, Marcos Pasquim, Kimberly Quinn, Eric Roberts, John Savage, Julian Stone, Luiza Valdetaro, Daniel Ávila

Stel je voor: je erft een landhuis, maar het is ook aan iemand anders beloofd, van wiens bestaan je niet op de hoogte bent. In de romantische komedie ‘Bed & Breakfast’ overkomt dit Jake Sullivan (Dean Cain) en Ana Villanova (Juliana Paes). Jake is volop aan het klussen in een landhuis in Webster. Hij wil het pand veranderen in een pension. Hij heeft het huis gekregen van zijn voormalige opdrachtgeefster voor wie hij klusjesman was. Jake werkt hard om erin te slagen zijn pension te openen voordat het toeristenseizoen begint. Hij krijgt hierbij een beetje hulp van zijn broer Pete (Bill Engval), de plaatselijke sheriff.

Ana werkt hard als verkoopster in een groot warenhuis in Brazilië. Ze heeft net promotie gehad en haar leven is goed op orde. Tot het moment dat haar vader overlijdt. Van advocaat Victor (Julian Stone) hoort ze dat hij haar een flinke schuld heeft achtergelaten, maar ook een landhuis in het Californische Webster. Ana reist samen met Victor naar Amerika. Het duo doet zich voor als een getrouwd stel uit Spanje om zich tussen de andere gasten van Jakes pension te voegen.  Deze dekmantel werkt aardig, maar naarmate Ana Jake beter leert kennen, valt het liegen haar steeds zwaarder. Een onvermijdelijke onthulling volgt waarna de strijd om het landhuis tussen Jake en Ana losbarst…

‘Bed & Breakfast’ is de debuutfilm van de Braziliaan Marcio Garcia. In zijn thuisland is Garcia bekend als acteur van zoal de tv-serie “Caminho das Indias”. Zijn hoofdrolspeelster Juliana Paes heeft ook in diezelfde serie gespeeld en is daarvoor zelfs beloond met een award voor ‘Beste Actrice’.

Het verhaal van ‘Bed & Breakfast’ is vrij eenvoudig en gaat niet diep. Zo worden bijvoorbeeld de familiebanden van Ana maar lichtelijk aangehaald. Maar het sprankelende en energierijke spel van actrice Paes maakt de film plezierig om naar te kijken. Haar Braziliaanse temperament komt mooi naar voren op de momenten wanneer het personage Ana tegenslag ondervindt of haar punt wil maken. Dean Cain doet het goed qua looks, maar zijn vertolking als Jake komt nergens tot het niveau uit zijn hoogtijdagen als Superman in de tv-serie “Lois & Clark: The New Adventures of Superman”. Daarin was zijn spel meer naturel dan in ‘Bed & Breakfast’. Cain komt iets te gekunsteld over als Jake, in tegenstelling tot Paes. Zij lijkt zich prima thuis te voelen in de rol van Ana. Paes weet het zwakke spel van Cain enigszins te compenseren in de scènes die ze met elkaar delen.

De scènes waarin de ontluikende gevoelens tussen Jake en Ana duidelijk worden, vormen wel de hoogtepunten van de film. Eén van de momenten is wanneer Jake aan Ana uitlegt waarom Webster toch zijn charmes heeft als plaatsje. Voor de komische noot zorgt de Britse acteur Julian Stone (tv-series “The Event”, “ER”) als advocaat Victor. Gedurende een groot gedeelte van de film vraag je je af of Victor nu wél of niet hetero is. Het wordt lang in het midden gelaten. Amerikaan Bill Engval (‘The Bill Engval Show’, ‘Delta Force’) moet komisch overkomen als Sheriff Pete, maar dit personage werkt eerder irritatie op dan lachstuipen met zijn veelgestelde vraag “Is er nog bier?”.

Verdere bijrollen die wel te pruimen zijn, worden gespeeld door John Savage (‘The Thin Red Line’, ‘The Deer Hunter’) en Julia Duff (tv-series “Shameless” en “Melissa & Joey”) als het echtpaar Harvey. Hierbij behoort ook Eric Roberts (‘The Expendables’, tv-serie “Heroes”) rol toe als undercover recensent Hopewell die de kwaliteit van Jakes logement beoordeelt. Wie het idee heeft opgevat om het Japanse koppel toe te voegen aan de gastlijst van het landhuis, heeft de plank volledig misgeslagen. Zij zijn té flauw en overduidelijk in de film gezet als simpele opvulling.

‘Bed & Breakfast’ is een aardige ‘feel good’-film. Maar voor de echte romantici zal deze film te soft zijn, echte vonken vliegen er niet vanaf tussen de twee hoofdpersonages. Dankzij wat twists – zoals  de ex van Jake die opduikt – is het niet té voorspelbaar waardoor je nog door blijft kijken. En wie nog nooit in Californië is geweest, krijgt met deze prent een kleine inkijk in de omgeving van de wijnstreek als Jake met Ana een autorit maakt. ‘Bed & Breakfast’ is schattig, maar maakt weinig indruk. Regisseur Garcia kan volgende keer beter een pittigere film maken à la zijn Braziliaanse roots…

Ans Wijngaarden