Bed Rest (2022)

Recensie Bed Rest CinemagazineRegie: Lori Evans Taylor | 90 minuten | drama, horror | Acteurs: Melissa Barrera, Guy Burnet, Edie Inksetter, Sebastian Billingsley-Rodriguez, Erik Athavale, Kristen Sawatzky, Koen Schneiderat, Paul Essiembre, Marina Stephenson Kerr, Diana Botelho-Urbanski, Kristen Harris, Stephanie Sy, Adam Hurtig, Darcy Fehr, Arne MacPherson

“No driving. No lifting. No cooking. You need to be in bed.” Dit is het advies dat Julie Rivers (Melissa Barrera) van haar arts, Dr. Meadows, te horen krijgt nadat ze van de trap is gevallen. Ze is 32 weken zwanger en haar placenta heeft een scheur. Ze moet het de komende acht weken rustig aan doen om een premature geboorte te voorkomen. Ze heeft de arts, en haar man, Daniel, niet verteld waarom ze is gevallen. Ze weet wat er gaat gebeuren als ze dat doet.

‘Bed Rest’, geschreven en geregisseerd door Lori Evans Taylor, is een horrorfilm over een zwangere vrouw die rust moet houden maar niet met rust gelaten wordt. Het verhaal is deels gebaseerd op Lori Taylors ervaringen met zwangerschap en de minder leuke aspecten daarvan. Het verhaal is best standaard, alsook de uitvoering hiervan. Het is een horrorfilm zonder verrassingen die gebruik maakt van voorspelbare scènes en scares.

Daniel (Guy Burnet) en Julie (Melissa Barrera) hebben een huis gekocht. Een nieuw begin voor beiden. Vooral voor Julie. Ze is zwanger en straalt van geluk. Het leven ziet er voor het koppel rooskleurig uit. Maar dan ziet en hoort Julie dingen die er niet zijn. Tenminste, volgens Daniel. Hij heeft namelijk ervaring met Julie en weet van haar verleden. Gedoemd tot bedrust is Julie gelimiteerd in haar bewegingen en moet vooral rekenen op haar babyfoon die vreemde bewegingen oppakt. Wanneer zaken escaleren, komt ze achter de geschiedenis van het huis, eentje die Daniel voor haar verborgen heeft gehouden.

Zwangerschap, en alle complicaties die hiermee gemoeid gaan, is een universeel herkenbaar thema dat iedereen aanspreekt. Dit kunnen levensveranderende gebeurtenissen zijn die bijna altijd ‘interne’ wonden achterlaten. Het enige wat we kunnen doen is deze een plek geven en doorgaan. De plot van ‘Bed Rest’ is persoonlijk en voelt persoonlijk aan. Het verhaal lijkt therapeutisch waarin de schrijver probeert vrede te vinden in een bijna onverteerbare situatie.

De regie van ‘Bed Rest’ is zo standaard als een McDonalds menu, zonder verrassingen en zonder de unieke vingerafdruk van een artiest. Ook de horror-elementen, zoals bijvoorbeeld spanningsopbouw, is uitgekauwde kost en geheel voorspelbaar. Het resultaat is dat je al snel gaapt en op klok kijkt. Ook de acteerprestaties zijn houterig en gemaakt. Idealiter kijk je in films naar echte mensen. In dit geval kijk je naar acteurs. Vooral Guy Burnet (als Daniel Rivers) acteert alsof hij een XTC-tabletje op heeft en hij begint al snel op de zenuwen te werken. In eerste instantie kan het overkomen dat het ADHD-erige bij de plot hoort. Later kom je erachter dat het gewoon een hinderlijke acteur is. De rol van Melissa Barrera is gelimiteerd tot in bed liggen, soms schrikken en soms schreeuwen. Veel is ook niet meer nodig.

Horrorfilmfanaten die op zoek zijn naar iets nieuws of origineels, kunnen deze film gerust overslaan. Alhoewel het verhaal herkenbaar is, is de uitvoering saai, gemiddeld en standaard. Het lijkt ook niet alsof de schrijver en regisseur moeite heeft gedaan iets neer te zetten met een eigen stem of stempel. Het is jammer dat er zoveel (horror) films uitkomen die niets nieuws te zeggen hebben of niks nieuws laten zien. ‘Bed Rest’ is typisch zo een geval. Je kunt liever opnieuw kijken naar een goede film dan 90 minuten spenderen aan deze. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Gerold Kort

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 16 februari 2023
VOD-release: 16 augustus 2023 (Pathé Thuis)