Bedazzled (2000)

Regie: Harold Ramis | 93 minuten | komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Brendan Fraser, Elizabeth Hurley, Frances O’Connor, Miriam Shor, Orlando Jones, Paul Adelstein, Toby Huss, Gabriel Casseus, Brian Doyle-Murray, Jeff Doucette, Aaron Lustig, Rudolf Martin, Julian Firth, Iain Rogerson, Biddy Hodson, Roger Hammond, William Osbourne, Laurel A. Ward, Beverly Wiles, Robert Ambrose, Suzanne Herrington, Bonnie Somerville, Sadie Stratton. David Bain, William Salyers, Tom Woodruff Jr., William Marquez, Ilya Morelle, Paul Simon, Michael Haley, Ray Haratian, Mickey Victor, Stephan McKenzie

Toen supermodel Elizabeth Hurley haar moeder vertelde dat ze de duivel in ‘Bedazzled’ zou spelen, zei die dat Elizabeth dan helemaal niet hoefde acteren! In het origineel uit 1967 speelden Dudley Moore en Peter Cook. Maar de duivel heeft er nog nooit zo aantrekkelijk uit gezien als nu. Noch is de duivel in zoveel strakke outfits verschenen als hier. De titel slaat op Elliot (Brendan Fraser), hem wordt een rad voor ogen gedraaid (bedazzle) om zijn ziel te ontfutselen. De acteur uit ‘Blast from the Past’ (1999) en ‘The Mummy’ (1999) mag hier verschillende types spelen, want bij bijna elke wens wil Elliot graag iemand anders te zijn. Het is een leuk verkleedpartijtje en vooral als Colombiaanse drugsbaron is hij erg grappig (met al dat Spaans). Veel verschillende looks en accenten dus, maar de komische Fraser kan het hebben. Zo ook Frances O’Connor, de actrice uit ‘Artificial Intelligence: AI’ (2001) op wie Elliot hier hopeloos verliefd is. Beide hebben een hoop lol met de typetjes. Er worden flink wat pruiken, kleding en kleurlenzen gebruikt.

Hurley is vooral erg mooi en streng, deze rol vraagt dan ook niet veel van haar. Een huilbuitje misschien, maar dat is vrij nep want de duivelin zoekt dan medelijden bij Elliott. Orlando Jones, Paul Adelstein, Toby Huss en Miriam Shor spelen de collega’s van Elliot die bij de wensen verschijnen als grappige bijfiguren. Jones kennen we van ‘Evolution’ (2001), Adelstein van de tv-serie ‘Prison Break’ (2005). Gabriel Casseus van ‘Brothers in Arms’ (2005) mocht de tegenhanger van de duivel vertolken.

Voor een groot deel is ‘Bedazzled’ een etalage voor Elizabeth Hurley met haar catsuit en korte rokken. Maar Fraser wint zoals vaker je sympathie met zijn bijzondere gezicht. Je wilt graag dat zielige Elliot geluk vindt en geaccepteerd wordt. In het begin wordt Elliot flink neergezet als nerd zonder vrienden. Maar het gaat hier niet zozeer om het verhaal, we gaan na de introductie van de duivelin in een rap tempo van wens naar wens. Hoe Elliot zich uit zijn deal met de duivel weet te redden is erg simpel en snel gedaan. Het is dus meer een verzameling van sketches. Voor sommigen zal Elizabeth Hurley alleen al reden genoeg zijn om de film te bekijken, maar Fraser en de lol met de verschillende karakters en situaties maken de rest erg leuk om te zien.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 februari 2001