Before I Fall (2017)

Recensie Before I Fall CinemagazineRegie: Ry Russo-Young | 98 minuten | drama | Acteurs: Zoey Deutch, Halston Sage, Logan Miller, Kian Lawley, Elena Kampouris, Cynthy Wu, Medalion Rahimi, Erica Tremblay, Liv Hewson, Diego Boneta, Jennifer Beals, Nicholas Lea, Chelsea Kaur Gill, Roan Curtis, Claire Margaret Corlett, Kaila Kondo

Je zult steeds toch maar dezelfde dag opnieuw moeten beleven… Bill Murrays nukkige tv-weerman in ‘Groundhog Day’ (1993) overkwam het. Doordat hij in een tijdlus vast kwam te zitten, werd hij gedwongen na te denken over hoe hij in het leven stond. Dat geldt ook voor de zeventienjarige Samantha ‘Sam’ Kingston (Zoey Deutch), het centrale personage in het tienerdrama ‘Before I Fall’ (2017). Meteen aan het begin van de film al, vertelt ze ons dat het haar laatste dag is, die ze telkens herbeleeft. “Voor sommigen van ons is er slechts één vandaag”, zegt ze in de voice-over. “En wat je vandaag doet, doet ertoe – op het moment, en misschien zelfs tot in de eeuwigheid. Maar dat wist ik allemaal niet… Tot vlak voor ik viel.” Het verhaal van ‘Before I Fall’ is gebaseerd op Lauren Olivers gelijknamige, zeer succesvolle young adult-roman en de film werd geregisseerd door Ry Russo-Young, een jonge onafhankelijke regisseuse die in 2012 voor haar familiedrama ‘Nobody Walks’ een speciale juryprijs kreeg op het Sundance Filmfestival.

De 12e februari moet voor Sam, die in het laatste jaar van de middelbare school zit, een bijzondere worden. Traditiegetrouw is de laatste vrijdag voor Valentijnsdag ‘Cupid’s Day’ op school, de dag dat de jongeren elkaar met rozen hun liefde verklaren. Sam, die tot de populaire meisjes behoort, heeft bovendien voor zichzelf besloten dat dit de dag is dat het nou eindelijk eens moet gebeuren; ze wil die avond voor het eerst met haar vriendje Rob (Kian Lawley) naar bed. Haar beste vriendinnen – de bazige Lindsay (Halston Sage), de wijsneus Ally (Cynthy Wu) en de losbandige Elodie (Medalion Rahimi) – zijn al net zo opgewonden als zij. Het moet allemaal gaan gebeuren tijdens het feest bij Kent McFuller (Logan Miller) thuis. Kent was ooit goed bevriend met Sam, in de tijd dat ze nog op de basisschool zaten. Maar Sam kijkt de laatste jaren amper nog naar haar oude vriend om. Het feestje loopt niet zoals gepland. Rob zuipt zich helemaal klem en geheel onverwachts duikt ‘outcast’ Juliet (Elena Kampouris) op, een meisje dat veel en vaak door Sam en haar vriendinnen wordt gepest. Een ruzie tussen Lindsay en Juliet loopt compleet uit de hand en Sam en haar vriendinnen besluiten meteen te vertrekken. Hadden ze dat nou maar niet gedaan, want onderweg naar huis knalt Lindsay haar wagen tegen een object – wat het is wordt later duidelijk – en het lijkt erop dat alle vier de meiden zijn omgekomen in de crash.

Of toch niet…? Merkwaardig genoeg wordt Sam de volgende ochtend wakker in haar eigen bed. Ze ontdekt dat het wéér 12 februari is en denkt dat het allemaal een nare droom moet zijn geweest. Totdat vrijwel alle gebeurtenissen van de vorige dag zich herhalen. En de dag erna gebeurt het opnieuw. Sam probeert van alles uit om aan haar noodlot te ontkomen; ze besluit niet naar het feest te gaan, maakt ruzie met haar vriendinnen en haar ouders, gaat in gesprek met mensen die ze anders zo veel mogelijk zou ontwijken. Maar het helpt allemaal niet; telkens wordt ze weer wakker op 12 februari. Tot ze inziet in hoeverre zij met slechts een enkel woord of gebaar de levens van anderen op cruciale wijze kan veranderen.

In ‘Before I Fall’ worden bekende thema’s uit tienerfilms samengebald tot een melodramatisch geheel met een bovennatuurlijk trekje. Want pesterijen, onzekere tieners, het maken van de juiste keuzes; het zijn factoren die vergroeid zijn met het genre van de tienerfilm. De tijdlus waarin Sam verstrikt raakt – waarom uitgerekend zij en niet bijvoorbeeld Lindsay, wordt niet duidelijk en roept vraagtekens op. Het is vooral een gimmick. Maar gelukkig wel een interessante gimmick, want hoe gaat het centrale personage om met die eindeloze kwelling? Ry Russo-Young smijt behoorlijk met symboliek (de vlinders in Sams kamer die verwijzen naar het ‘Butterfly Effect’, de docent die het heeft over de mythologische figuur Sisyphus), opdat we maar niet missen wat Sam boven het hoofd hangt. Ook de moraal van het verhaal ligt er vrij dik bovenop, maar dat stoort verder niet. De voorspelbaarheid van ‘Before I Fall’ nemen we eveneens voor lief, vooral dankzij het overtuigende spel van de nog jonge cast. Met name Deutch, Sage en Miller weten zich te onderscheiden, al blijven de personages wat oppervlakkig. Pogingen om bijvoorbeeld Lindsay enige backstory te geven, en zo uit te leggen waarom ze doet zoals ze doet, blijven steken bij goede bedoelingen. Desondanks weten de acteurs onze aandacht vast te houden. En zeker Deutch, een charmante en sympathieke verschijning, sluiten we uiteindelijk in ons hart.

‘Before I Fall’ voegt allerlei elementen uit ’tijdlusfilms’ en tienerdrama samen tot een film die niet zo vernieuwend en eigentijds is als gehoopt. Het fenomeen van telkens dezelfde dag opnieuw beleven blijft fascinerend, maar is inmiddels niet meer zo origineel (zoek de lijst ‘films featuring time loops’ maar eens op Google). Ondanks zijn gebreken is ‘Before I Fall’ echter behoorlijk vermakelijk, wat mede te danken is aan de getalenteerde jonge cast. Want van actrices Zoey Deutch en Halston Sage gaan we vast nog veel meer horen en zien.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 april 2017
DVD-release: 30 augustus 2017