Before the Storm – Fören stormen (2000)

Regie: Reza Parsa | 106 minuten | drama | Acteurs: Per Graffman, Maria Lundqvist, Sasha Becker, Anni Ececioglu, Emil Odepark, Tintin Anderzon, Christer Fant, Eric Lager, Nasrin Pakkho, Caweh Passereh, Mina Azarian, Ashkan Ghods, César Saracho, Reza Shojanyan, Naser Ghofranifar

‘Before the Storm’ (‘Före stormen’) is een prachtige, maar wel zware film. Het gaat over de menselijke confrontaties met heden en verleden. Extreme situaties zetten de hoofdpersonen onder zo’n enorme druk dan dat ze geen andere uitweg zien dan geweld. In tegenstelling tot een actiefilms, draait het om de innerlijke strijd om de meest vreselijke dingen te ‘rechtvaardigen’ voor jezelf. De personages zien geen andere uitweg dan een toevlucht naar geweld.

Regisseur Parsa neemt uitgebreid de tijd om de personages  uit te diepen. Het trage verloop van de film zal dan ook een aantal mensen afschrikken. Maar as je als kijker de tijd neemt, dan zal deze film je absoluut niet teleurstellen. Daar is de impact te groot voor.

De acteurs geven echt alles en de intense, levensechte situaties zijn erg indrukwekkend. De wanhoop die de personages voelen is tastbaar. ‘Before the Storm’ is geen gemakkelijke film, tussen al de Hollywood-releases is dit erg zware kost. Het thema geweld zal veel mensen wel aanspreken, maar hier wordt het gewelddadig optreden van de hoofdpersonen niet getoond alsof het om een heldhaftige actie gaat.

De sporen die geweld nalaat worden ook getoond en dat zorgt voor een indrukwekkend resultaat. Pijn heeft in deze film geen amusementswaarde, sterker nog ieder personage dat geweld gebruikt, gaat eraan onderdoor.

Deze film is erg aansprekend, omdat de realistische setting en de goed uitgewerkte hoofdpersonen je aan het denken zetten. Wat zou jij doen in zo’n situatie?

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 28 augustus 2003