Behind the Scenes (1914)

Regie: James Kirkwood | 67 minuten | drama | Acteurs: Mary Pickford, James Kirkwood, Lowell Sherman, Ida Waterman, Russell Bassett

De Canadese actrice Mary Pickford (1892-1979) was één van de allereerste grote sterren van het witte doek. Ze rolde al jong in het vak: als zesjarige stond ze voor het eerst op de planken. Op haar zestiende maakte ze haar eerste Hollywoodfilm. Ze had twee jaar daarvoor al haar echte naam Gladys Smith verwisseld voor de artiestennaam Mary Pickford.

In haar meer dan 25 jaar durende loopbaan als actrice maakte Pickford 236 films. Daarnaast produceerde ze talloze films, en schreef ze ook scripts. Halverwege de jaren dertig stopte ze met acteren, maar ze trok zich daarna geenszins terug uit de filmwereld. Ze was de mede-oprichtster van United Artists Pictures, en een van de grondleggers van de Academy of Motion Pictures Arts en Sciences, het welbekende instituut dat ieder jaar de Academy Awards ofwel de Oscars uitreikt. Pickford kon kortom gerekend worden tot één van de meest invloedrijke figuren in het Hollywood van de eerste helft van de twintigste eeuw. Enkele jaren voor haar dood ontving ze uit handen van de organisatie die ze had helpen oprichten een Oscar for Lifetime Achievement.

‘Behind the Scenes’ was in 1914 een film die zijn tijd vooruit was: een jonge vrouw, gespeeld door Pickford, komt op voor zichzelf en breekt los uit een omgeving waarin ze zich niet thuisvoelt. Een vorm van zelfstandigheid die in die tijd bij vrouwen zeker niet werd aangemoedigd.

Pickford speelt haar rol met verve. Ondanks haar kleine gestalte (ze was slechts 1,54 m lang) is ze een aanwezigheid die door haar uitstraling en expressiviteit niet over het hoofd valt te zien. Omdat deze film zonder geluid werd opgenomen, was de zeggingskracht van de acteurs door middel van hun mimiek nog veel belangrijker dan deze tegenwoordig is.

Regisseur James Kirkwood was in de tijd waarin ‘Behind the Scenes’ werd opgenomen de favoriete regisseur van Mary Pickford. Hij maakte in totaal negen films met haar in de hoofdrol, waaronder ‘Cinderella’ (1914). Kirkwood was naast regisseur ook acteur, en speelde vaak rollen in de films die hij zelf regisseerde (zo ook in ‘Behind the Scenes’). Zijn carrière als regisseur raakte in de jaren twintig in het slop, maar hij bleef acteren tot in de jaren vijftig, toen hij al tegen de tachtig was.

Een minpuntje van ‘Behind the Scenes’ is de op sommige momenten ronduit slechte beeldkwaliteit (het nogal kwetsbare celluloid waarop de film werd opgenomen heeft de tand des tijds niet goed doorstaan). Maar dit is alleen een minpuntje in de zin van dat het jammer is dat de film beschadigd is geraakt. Over het geheel genomen is ‘Behind the Scenes’ een uitstekende film met een interessant thema.

Saskia Blokker