Bel ami (2011)

Regie:  Declan Donnellan, Nick Ormerod | 105 minuten | drama | Acteurs: Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Natalia Tena, Colm Meaney, Holliday Grainger, Philip Glenister, Paul Hodge, James Lance, Pip Torrens, Todd Peterson, Jake Harders, Ceri Jerome, Arthur Gourounlian

Robert Pattinson bevindt zich in een lastige situatie. Enerzijds zijn de rollen voor het uitkiezen, maar typecasting ligt op de loer, en het is voor de acteur zaak om zich snel los te weken van de ‘Twilight’ hype voordat hij definitief wordt afgeschreven bij het serieuze bioscooppubliek. Evenals Daniel Radcliffe dat deed na Harry Potter, zoekt Pattinson naar afwijkende films. ‘Bel ami’, een in Frankrijk afspelend intrigedrama met veel zwoele blikken, is dan misschien niet te beste keus. Want hoewel er zeker ruimte wordt gegeven aan Pattinson om te acteren, zien we hem zichtbaar worstelen met zijn rol.

De film is namelijk Pattinson voor en Pattinson na. Vanaf het moment dat hij voor het eerst in beeld komt – na een slordige tien seconden – tot een soms vermoeiende twee uur later moet hij de film dragen, en dat blijkt een zware last. Als de regisseurs Declan Donnellan en Nick Ormerod wat meer compassie met de jonge ster hadden gehad, hadden de sterke bijrolacteurs Christina Ricci, Uma Thurman en Kristin Scott Thomas meer ruimte en tijd gegeven om de film te redden. Nu worden alle intriges waar de karakters in verzeild raken maar moeilijk duidelijk, omdat alle aandacht uit gaat naar Pattinson en die in het politieke web niet de meest belangrijke figuur is.

Gebaseerd op de historische roman van Guy de Maupassant brengen Donnellan en Ormerod een bij vlagen degelijk kostuumdrama, maar echt spannend, dramatisch of erotisch wil het maar niet worden. Al doen Uma Thurman, Christina Ricci en Kristin Scott Thomas nog zo hun best met hun zwijmelende blikken en wordt er nog zo veel op onderlippen gebeten; het scenario en de regie missen de verfijnde uitwerking die Pattinson nodig heeft. Aangevuld met de niet altijd toepasselijke muziek van Rachel Portman, wat vreemde seksscènes en de vaak wel erg clichématige decors, scoort ‘Bel ami’ voor ieder die niet wegdroomt bij Pattinson onder de middelmaat.

Luuk Imhann

Waardering: 2

Bioscooprelease: 5 april 2012