Belle épine (2010)

Regie: Rebecca Zlotowski | 80 minuten | drama | Acteurs: Léa Seydoux, Anaïs Demoustier, Agathe Schlenker, Johan Libéreau, Guillaume Gouix, Anna Sigalevitch, Marie Matheron, Marina Tomé, Carlo Brandt, Nicolas Maury, Michaël Abiteboul, Swann Arlaud, Sébastien Haddouk, Valérie Schlumberger, Samir Mecheri, Rhizlaine El Cohen

‘Belle Épine’ neemt je mee naar de schemerige wereld van de motorraces. Wanneer het duister valt verzamelen de racers zich in een bepaald gebied dat Rungis wordt genoemd. Onder hen bevindt zich het meisje Prudence (Léa Seydoux). Vanwege haar zoektocht naar liefde en ontsnapping aan verdriet is zij bij deze nachtelijke manifestaties beland.

Prudence woont alleen in een appartement nadat haar moeder plotseling is overleden. Haar vader werkt in Canada en haar zus zorgt voor zichzelf en heeft teveel moeite om op de plek te komen waar zo veel herinneringen aan haar moeder liggen. Prudence moet in haar eentje het verdriet verwerken en zoekt hierdoor afleiding. Ze ontmoet Maryline (Agathe Schenkler) wanneer ze is opgepakt voor winkeldiefstal. Maryline intrigeert Prudence. Ze besluit Maryline te volgen en haar bij haar thuis uit te nodigen. De twee meisjes raken bevriend en Maryline neemt Prudence mee naar de motorraces. In deze chaotische en gevaarlijke wereld van het racen gaat Prudence op ontdekking naar liefde en seksualiteit en laat haar school compleet links liggen.

‘Belle Épine’ is een typische coming of age film over een zestienjarig meisje die in een poging het verlies van haar moeder te verwerken juist de uitersten en af en toe ook gevaarlijke kanten van het leven gaat ontdekken. Tijdens haar zoektocht ontmoet zij dan ook verschillende personages die haar verder en verder meesleuren in haar eigen onzekerheid. ‘Belle Épine’ is letterlijk schimmig en vaak worden onduidelijke beelden van de nachtelijke escapades getoond. Léa Seydoux is prima als Prudence maar het verhaal wordt niet interessant genoeg gebracht. De vriendschap met Maryline, die toch het meest gedenkwaardige element van de film zou moeten vormen, ontwikkelt zich niet sterk genoeg. Het wordt in feite plots losgelaten door regisseur Rebecca Zlotowski. Wat volgt zijn fragmentarische scènes over Prudence die haar seksualiteit ontdekt en het langzame besef van onvolkomenheid van haar zoektocht. Helaas sleurt ‘Belle Épine’ je niet werkelijk mee en doen de motorraces bijna kinderlijk aan.

Waar ‘Belle Épine’ een prima uitgangspunt kent voor een coming of age film, had de film wellicht meer kunnen focussen op de inhoudelijke vriendschap dan het soort afstandelijke zoektocht van Prudence die het uiteindelijk is geworden. Een prima Seydoux, maar een helaas niet erg geslaagde film.

Meinte van Egmond

‘Belle épine’ verschijnt dinsdag 22 januari 2013 op DVD.