Beneath Still Waters (2005)

Regie: Brian Yuzna | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Ricardo Birnbaum, Patrick Gordon, Manuel Manquiña, Michael McKell, David Meca, Raquel Meroño, Norberto Morán, Diana Peñalver, José María Pou, Charlotte Salt, Pilar Soto    

‘Beneath Still Waters’ is de nieuwste film van horrorveteraan Brian Yuzna. Na zeven jaar lang producent en drijvende kracht achter het horrorlabel Fantastic Factory te zijn geweest, eindigt hij de cyclus met een verfilming van het gelijknamige boek van Matthew Costello.

De film maakt gebruik van hoofdzakelijk Spaanse acteurs die gelukkig de moeite hebben genomen om alles in het Engels uit te spreken, in plaats van dat er nagesynchroniseerd wordt.
Het allereerste wat je zal opvallen aan ‘Beneath Still Waters’ is het verschrikkelijke acteertalent van de acteurs. Of dat nou is omdat ze Engels moeten spreken is niet bekend en het maakt hun optreden niet minder tenenkrommend. Alles wordt zeer overdreven uitgesproken en zonder een greintje van echte emotie. Natuurlijk laten ze  in een spannende situatie zien dat ze bang zijn, maar hun uitbeelding komt dichter in de buurt van een schooloptreden dan van een serieuze film.

Het verhaal gaat over een verlaten dorpje dat onder water wordt gezet vanwege de aanbouw van een stuwmeer. Gedurende het verhaal blijkt dat er het een en ander is gebeurd in dat dorpje dat beter onder water had moeten blijven. Duidelijk is te merken dat Yuzna niet van plan was om een baanbrekende horror te maken, getuige de clichématige wijze waarop het verhaal zich ontwikkelt. Zo zijn alle typetjes die voorkomen in een gemiddelde horrorfilm aanwezig, inclusief de buitenlander die wel even laat zien hoe het wel moet.
Natuurlijk moet er wel bij vermeld worden dat het verhaal een adaptatie is van een boek en dat Yuzna zelf het een en ander heeft moeten veranderen omdat het boek zelf zeer vaag en oncompleet was.

Het enige pluspunt aan de film is de moeite die ze hebben genomen met de onderwaterbeelden. Op een paar punten in de film gaat de hoofdpersoon daadwerkelijk onder water om het overstroomde dorp te bezoeken. Helaas maken de mooie beelden niet alles goed en worden ze teniet gedaan door de scènes die er op volgen.

‘Beneath Still Waters’ is een film die je beter kunt vermijden.

Bertine van Hövell