Betrayed – Bound by Lies (2005)

Regie: Valerie Landsberg | 84 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Stephen Baldwin, Kristy Swanson, Charles Malik Whitfield, Natassia Malthe, Kevin Chamberlin, Joel Brooks, Julian Acosta, Gladys Jimenez

‘Betrayed’ is in alle opzichten niet origineel. Neem nu de foto op de voorkant: komt dat plaatje je niet erg bekend voor? Juist, op de hoes van ‘Basic Instinct’ staan Michael Douglas en Sharon Stone in exact dezelfde houding en ook die foto is afgedrukt in blauw wit. Zelfs de tekst bij de foto heeft dezelfde kleur. Je zou bijna denken dat het een parodie is, maar ‘Betrayed’ neemt zichzelf erg serieus.

Als kijker stap je de film binnen op het moment dat Garret wordt geschorst. Snel wordt even verteld hoe dat komt, maar echt duidelijker wordt het daar niet van en de acteurs lijken er niet veel zin in te hebben. Dan val je middenin een moordzaak waar je totaal niet bij betrokken raakt. De ‘overeenkomsten met andere zaken’ die Garret ziet, komen zomaar uit de lucht vallen. Je hebt als kijker eigenlijk geen idee wat er aan de hand is. Die vage uitwerking van het verhaal en de slechte vertolking van de acteurs blijft de hele film zo doorgaan. Het verhaal gaat helemaal nergens over en dat is toch wel het minste wat je als filmmaker de kijker kunt geven: een goed verhaal.

Mocht de ‘intense seksrelatie’ die ze vermelden op de achterkant je nog aanspreken of juist afschrikken? Er zit welgeteld één kusscène in, want meer kun je het echt niet noemen.

‘Betrayed’ (die ook uitgebracht is onder de titels ‘Bound by Lies’ en ‘The Long Dark Kiss’) moet een thriller voorstellen, maar je zit niet echt nagelbijtend op het puntje van je stoel. Dat lijkt uiteindelijk ook niet het doel van de film. Het gaat meer om de obsessie die alle mannen in de film hebben voor fotografe Laura, dan om het oplossen van de moorden.

Logisch dat deze film direct op video/dvd verkrijgbaar is, maar of iemand op het idee komt om ‘m ook nog te huren, is nog maar de vraag.

Roosmarijn Andringa