Bewaren – of hoe te leven (2018)

Recensie Bewaren - of hoe te leven CinemagazineRegie: Digna Sinke | 84 minuten | documentaire

Wie wat bewaart, die heeft wat. Maar wat heeft hij of zij dan? In het ‘persoonlijke essay’ ‘Bewaren – of hoe te leven’ gaat regisseur Digna Sinke op zoek naar het hoe en waarom van bewaren. Waarom bewaren we dingen en vooral: met welk doel? Ook Sinke zelf bewaart van alles en nog wat, van suikerzakjes tot oude kranten en mappen vol met correspondentie. Bewaren om de herinneringen terug te kunnen halen. Naar eigen zeggen heeft ze “veel dingen opgeborgen, maar zodanig dat ze het – indien nodig – binnen vijf minuten kan opdiepen.”

Samen met haar moeder (92) bespreekt ze items die bewaard worden of werden in huize Sinke. Sigarenbandjes (“Terwijl je vader niet eens rookte!”), een pop-up ijsprettafereel van papier, oude strijkijzers, textiel en foto’s. Over die laatste categorie: “Ik heb maar vier foto’s van de trouwerij van mijn moeder, waarvan drie korrelig. Van het trouwfeest van mijn nichtje echter bestaan honderden foto’s. Ik vraag me af hoe dáár over honderd jaar naar wordt gekeken,” aldus Sinke.

Want er is ook een tegenbeweging in gang gezet van mensen die bijna niets bewaren. Die zeer minimalistisch, zonder ballast, leven. Mensen die hun huis en alle andere (overtollige) bezittingen van de hand hebben gedaan en letterlijk uit hun koffer leven. De koffer die gevuld is met de ‘basic needs’: een paar schoenen, een setje kleren en de tablet of telefoon met de benodigde snoeren en adapters om in de ‘cloud’ te kunnen werken. Met het paspoort als kers op de taart, want deze digitale nomaden bereizen de hele wereld.

Deze nieuwe generatie leeft in het nu, hangt niet aan herinneringen. Ze nemen letterlijk elke dag als een nieuwe dag. Niet voor niets heeft een van hen ‘Live Today’ op zijn arm laten tatoeëren, om hem daaraan te herinneren. Hoe tegenstrijdig dit eigenlijk ook klinkt.

Een huis vol spullen, zoals in het geval van Ab, een Romeins paleis van een prins of als eeuwige backpacker op tropische stranden? Ieder heeft en leeft zijn eigen ‘bewaarheid’. Sinke excelleert met vindingrijke vragen en lichte humor. Een prachtige observatie van bewaren anno nu. ‘Bewaren – of hoe te leven’ is een film die aanzet tot reflectie. Gaan we voor tastbare herinnering of investeren we in ervaringen?

Hoe dan ook, laat deze ‘ervaring’ niet aan je voorbij gaan. Deze film zal je je nog lang herinneren…..

Ruud Stift

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 april 2018