Bewitched (2005)

Regie: Nora Ephron | 102 minuten | komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Nicole Kidman, Will Ferrell, Shirley MacLaine, Michael Caine, Jason Schwartzman, Kristin Chenoweth, Heather Burns, Jim Turner, Stephen Colbert, David Alan Grier, Michael Badalucco, Carole Shelley, Steve Carell, Katie Finneran, James Lipton

Ephron waagt zich weer aan een romantische komedie. Met haar indrukwekkende serie geslaagde films moet dit ook wel een betoverend succes worden. Of zijn de sterren haar slecht gezind? De cast van ‘Bewitched’ bestaat ook uit een respectabel lijstje Hollywood-acteurs met in de vrouwelijke hoofdrol Nicole Kidman.

Kidmans prestatie is minder dan dat men van haar gewend is, maar niet beroerd. De combinatie van Nicole en mede-hoofdrolspeler Will Ferrell is magisch goed. Net als de manier waarop Kidman haar neus precies weet te bewegen als Elisabeth Montgomery, de originele Samantha uit de jaren 60. Ferrell lijkt echter in geen enkel opzicht op zijn voorgangers Dick York en Dick Sargent. Maar dat maakt niet uit, het is immers een heel andere rol geworden.

Ferrell neemt dus de rol van de arrogante, vervelende Jack Wyatt voor zijn rekening, die op zijn beurt weer Darrin in ‘Bewitched’ speelt. Vreemd genoeg is Ferrell onuitstaanbaar als Wyatt, als Darrin èn als de verbeterde Wyatt. Dat moet dan wel aan hem liggen en niet aan zijn rol, die hij overdadig en overdreven invult. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij de kijker verrast wordt door een ontzettend grappige Ferrell en wel moet lachen, maar vaker is hij teleurstellend. Toch is de combinatie Kidman-Ferrell bijzonder goed, misschien heft zijn uitbundige acteerwerk het meer natuurlijke, ingetogen werk van Kidman op en brengen zij elkaar op die manier in evenwicht.

De rol van Iris/Endora is voor Shirley MacLaine en zij is briljant, een echte diva. La MacLaine komt niet vaak voorbij, maar steelt de show in de enkele scènes die ze heeft. Bijgestaan door Michael Caine zorgt zij voor de vrolijke noot. Caine is namelijk de vader van Isabel Bigelow (Kidman), een tovenaar die van de vrouwtjes houdt, maar verliefd (of betoverd?) raakt door Iris.

Ephron heeft er voor gekozen om geen remake te maken, maar om het concept van een andere kant te benaderen. Dat werkt maar half, nu moeten er immers twee verhaallijnen worden uitgediept en daar is simpelweg te weinig tijd voor uitgetrokken. Nu hangt ‘Bewitched’ met losse draden aan elkaar, is verwarrend, lijkt onaf en is niet duidelijk genoeg om te blijven boeien.

‘Bewitched’ is geschikt voor een avond hersenloos filmkijken, waarvan niets memorabels blijft hangen. Fijn om tijdelijk je zinnen te verzetten, zonder achteraf er nog over moeten nadenken. Behalve dan waar Ephron aan dacht toen ze zei “It’s a wrap”.

Tessa Obbens

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 oktober 2005