Beyond Borders (2003)

Regie: Martin Campbell | 127 minuten | avontuur, drama, oorlog, romantiek | Acteurs: Angelina Jolie, Clive Owen, Teri Polo, Linus Roache, Noah Emmerich, Yorick van Wageningen, Timothy West, Kate Trotter, Jonathan Higgens, John Gausden, Isabelle Horler, Iain Lee, Keelan Anthony, John Bourgeois, Kalyana Tea

‘Beyond Borders’ slaat op bijna alle fronten de plank volledig mis. De beelden van hongerende Ethiopische vluchtelingen, bedoeld om medeleven op te wekken, roepen ergernis op omdat ze een hoog ‘kijk die arme mensen in Afrika nou eens’-gehalte hebben. Ontelbaar zijn de scènes waarin Angelina Jolie met een geschokte blik naar de camera staart: op den duur wordt het vermoeiend om hier naar te kijken.

De romance tussen Sarah Bauford en Nick Callahan voltrekt zich volgende de beproefde Bouquetreeksformule: heldin ontmoet moedige, idealistische dokter en hoewel ze het eerst niet met elkaar kunnen vinden is er een aantrekkingskracht, waardoor ze uiteindelijk toch voor elkaar vallen. Kortom, alle clichés worden hier uit de kast gehaald. Het einde van de film lijkt ook wel uit een damesroman te zijn gehaald en is ronduit tenenkrommend.

Verder is het verhaal onevenwichtig: de kijker wordt meegesleurd van Afrika naar Cambodja en vervolgens naar Tsjetsjenië, met slechts minimale overgangen. Geen moment worden de karakters in de film uitgediept. Sarah verandert in korte tijd van een kindvrouwtje in een heldhaftige hulpverleenster die om de zoveel tijd de drang voelt om haar geheime liefde Nick achterna te reizen. Maar intussen sleept haar doodgebloede huwelijk zich voort, en laat ze haar man zelfs een kind opvoeden dat niet van hem is. Van een vrouw die zoveel gevaren tart om bij een man te kunnen zijn, zou je toch verwachten dat ze de moed heeft om een punt achter haar huwelijk te zetten.

Er zitten teveel haken en ogen aan het verhaal om het tot een boeiend geheel te maken. Regisseur Martin Campbell heeft in het verleden aanmerkelijk beter gepresteerd, met films als ‘Vertical Limit’ en ‘Mask of Zorro’. Scenarioschrijver Caspian Tredwell-Owen heeft veel tijd gestoken in dit script, waarvoor hij onder andere is afgereisd naar vluchtelingenkampen in Kosovo, maar dat heeft helaas niet mogen baten. Ook de aanwezigheid van goede acteurs als Clive Owen, Angelina Jolie, Teri Polo en Linus Roache kan deze film niet naar een hoger plan tillen. ‘Beyond Borders’ is een verspilling van geld en talent.

Enig lichtpuntje in het geheel is de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen, die tegenwoordig succesvol aan de weg timmert in Hollywood. Hij heeft in ‘Beyond Borders’ een bijrol als Jan Steiger. Van Wageningen heeft een sterke uitstraling, en zet in deze film een overtuigende ‘bad guy’ neer.

Saskia Blokker

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 10 juni 2004