Beyond the Da Vinci Code (2006)

Regie: Will Ehbrecht | 89 minuten | documentaire | Met: Stephen Wozniak, Claudia Cox, Dan Burstein, Jean-Luc Chaumeil, Timothy Freke, Deirdre Good, George Gorse, Edward Herrmann, Richard Leigh, Dr. Karen Ralls, Andrew Soane, Margaret Starbird

‘Beyond the Da Vinci Code’ is een documentaire in een lange reeks docu’s en boeken naar aanleiding van de beruchte bestseller van Dan Brown ‘The Da Vinci Code’. Maar in vergelijking met de rest lijkt deze documentaire nog het meeste op een film. Hier zijn de reconstructies helemaal niet zo suf zoals bijvoorbeeld in de ‘Ontmaskering van de Da Vinci Code’ (2005). (Voice over) acteur Edward Herrmann vertelt het geheel als zijnde een spannend verhaal. Terwijl hij spreekt is er begeleidende muziek en zijn er redelijk professionele beelden. Enkele deskundigen geven kort ook hun visie, maar op een luchtig verteerbare manier, als onderdeel van het grote verhaal.

Deze documentaire deelt een aantal sprekers met de documentaire ‘Secrets of the Code’ (2006) zoals Timothy Freke en Richard Leigh (co-auteur van het boek ‘The Holy Blood and the Holy Grail’). Dan Burstein, schrijver van het boek ‘Secrets of the Code’ verschijnt ook. Het is een tocht langs de vele locaties en figuren uit de graallegendes. Deze documentaire weet alles goed en pakkend uit te leggen ook voor wie het boek of de film ‘The Da Vinci Code’ niet gelezen of gezien hebben.

Katharen, tempelridders, Priorij van Sion, concilie van Nicea, gnostische teksten, Merovingen, Rennes-le-Château, Leonardo Da Vinci, Rosslyn Chapel, alles komt aan bod. Maar daarnaast wordt er verteld waar de gnostische teksten gevonden zijn en waar Maria en haar dochtertje vermoedelijk woonden voor ze naar Zuid-Frankrijk vertrokken. Egypte, Isis en Osiris worden ook bij het verhaal betrokken, wat interessant is. Net als de eigenschappen van de Merovingen, het concept Christus Binnenin en het tonen van een cilice door een Opus Dei woordvoerder. Regelmatig is er een herhaling van beelden en uitspraken om het er goed bij de kijkers te laten inzinken. Het tonen van de buik van Maria wordt wel iets te vaak gedaan. De reconstructie van het Laatste Avondmaal, het bewegende schilderij, is wel effectief en mooi om te zien.

Minpunt van de film is dat deze te lang doorgaat, iets te ‘beyond’ dus. Er had wel een kwartier af gemogen. Het is toch een berg aan historie, legende en fantasie die op je afkomt. Ondanks de leuke verpakking wordt het tegen het einde wat vermoeiend. Wat een verademing is, is de mate van objectiviteit. Er wordt consequent “volgens ‘The Da Vinci Code’ of volgens Dan Brown” gezegd. Robert Leigh zegt ergens dat er sprake is van aanwijzingen en niet van bewijs. Zo wordt het echt die zoektocht naar de waarheid, je kan zelf je eigen waarheid bepalen. De deskundigen duwen hun mening niet door, ze vertellen eerder een verhaaltje. Kortom, een prettig kijkbare documentaire voor een breed publiek. Een van de beste uit het rijtje Da Vinci Code docu’s.

Sarita Koendjbiharie