Beyond the Limits (2003)

Regie: Olaf Ittenbach | 100 minuten | horror, thriller | Acteurs: Darren Shahlavi, Russell Friedenberg, Hank Stone, David Creedon, Joe Cook, Christopher Kriesa, Kimberly Liebe, Natacza Boon, James Matthews, Simon Newby, Daryl Jackson, Saskia Lange, Mehmet Yilmaz

Bij de opening van ‘Beyond the Limits’ weet je eigenlijk al direct wat voor vlees je in de kuip hebt. De zwaar gedateerde computeranimatie die gebruikt is om de namen van de castleden te introduceren, werd in 1993 al niet meer gebruikt. Toen al té verouderd. Regisseur Ittenbach schaamt zich nergens voor en doet zijn best om zo goor mogelijke scènes op je af te vuren. Er is niet op bloed bezuinigd, maar zijn grote voorbeeld Lucio Fulci weet hij nergens te evenaren…

‘Beyond the Limits’ draait om Vivian (Kimberly Liebe). Deze schuchtere journaliste wil een interview met Frederick (Christopher Kriesa). Deze man is verzorger van het oudste kerkhof van het land. Volgens Vivian heeft deze man wel een interessant verhaal te vertellen. Als Frederick toehapt, komt hij met een verhaal over twee ‘cliënten’ met een geheim op de proppen.

Het begin van ‘Beyond the Limits’ voorspelt al weinig goeds. Vivian is misschien wel één van de saaiste filmpersonages óóit. Er komt geen enkele emotie uit haar tekst en haar blanco gezichtsuitdrukking maakt het er niet beter op. Frederick komt ook niet tot leven. Een slecht begin. Maar goed, zolang de special effects en stunts maar de moeite waard zijn toch? Dat is het bestaansrecht van elke horrorfilm. Helaas ogen de stunts en special effects erg goedkoop. Vooral een val van een flatgebouw ziet er zo amateuristisch uit dat het lachwekkend wordt. De film neemt zichzelf ook te serieus.

Het brakke acteerwerk in combinatie met het slechte Engels van de Duitse cast maakt het er niet beter op. De gore ziet er aardig uit, maar kan deze slepende film niet redden. ‘Beyond the Limits’ is gewoon saai. Het meest opmerkelijke aspect aan deze productie is dat de regisseur van deze miskleun in een vorig leven tandartsassistent was. Kijk, dát is pas een schokkend idee.

Frank v.d. Ven

‘Beyond the Limits’ verschijnt maandag 7 mei 2012 op DVD.