Beyond the Mountains and Hills – Me’ever Laharim Vehagvaot (2016)

Recensie Beyond the Mountains and Hills CinemagazineRegie: Eran Kolirin | 89 minuten | drama | Acteurs: Alon Pdut, Mili Eshet, Shiree Nadav-Naor, Noam Imber, Yoav Rotman, Ala Dakka, Oneg Efron, Suzanna Papian, Naama Preis, Shani Rotenberg

Plaatsvervangende schaamte, is het eerste gevoel dat wij krijgen bij David (Alon Pdut), de mannelijke hoofdrolspeler van ‘Beyond the Mountains and Hills’. Hij diende lang in het Israëlische leger – zoals zovele landgenoten, en verkoopt na zijn ‘pensionering’ voedingssupplementen aan huis; naar wij kunnen vaststellen in de bezette Westelijke Jordaanoever. David maakt een geslagen indruk, alsof hij van zijn mannelijkheid is beroofd.

Meer specifiek is niet David alleen, maar zijn volledige gezin (vrouw en twee tienerkinderen) de hoofdrolspeler in ‘Beyond the Mountains and Hills’. David is de aangever van een reeks schijnbaar losstaande gebeurtenissen, die alle te maken hebben met persoonlijke spanningen en spanningen tussen bevolkingsgroepen in de staat Israël, zoals daar zijn: wantrouwen jegens Arabieren, de mannelijke trots, de liefde voor de eigen cultuur en de moraal van de jeugd.

Al deze elementen komen terug in de handelingen van de gezinsleden, waardoor dit sfeervolle drama enigszins gekunsteld aandoet. En hoewel ‘Beyond the Mountains and Hills’ vol ideeën en krachtige scènes zit en de film een goede casting kent, wordt het nooit een lopend geheel. Dat zit hem ook in het visuele aspect: hierin is de film karig, zowel qua cameravoering als timing; de zwarte overgangen tussen de scènes zijn soms zelfs storend.

Een emotie die tijd nodig heeft – zoals het opbiechten van een affaire – wordt bijvoorbeeld gewoon afgeknipt. ‘Beyond the Mountains and Hills’ lijkt een haastklus, ook in het gebrek aan dramatische keuzes. In krap 85 minuten wordt zowel het verhaal verteld van de ontluikende liefde van Davids dochter (Mili Eshet) en een gezochte Arabier, dat van de relatie tussen een lerares en een leerling, als het relaas van een man in midlifecrisis.

Uiteindelijk wordt alles volgens de regels afgehecht, en we voelen ons weer wat beter, maar of de kijkoperatie van regisseur en scenarioschrijver Eran Kolirin helemaal is geslaagd, betwijfelen wij.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 juli 2017
DVD-release: 15 november 2017