Beyond the Reach (2014)

Regie: Jean-Baptiste Léonetti | 88 minuten | thriller | Acteurs: Michael Douglas, Jeremy Irvine, Hanna Mangan Lawrence, Ronny Cox, Patricia Bethune, Martin Palmer, David Garver

Jagers op groot wild hebben het – zeker op social media – niet bepaald makkelijk. Regelmatig worden er foto’s geplaatst van trots kijkende mannen of vrouwen met hun ‘trofee’, een neergeschoten leeuw, giraf, nijlpaard, olifant of luipaard, wat dan – terecht – een storm aan kritische reacties uitlokt. De Britse komiek Ricky Gervais, sowieso niet iemand die zijn mening onder stoelen of banken steekt, heeft het – zachtjes uitgedrukt – niet zo op jagers en gaat regelmatig in de aanval. Melissa Bachman moest het bijvoorbeeld doen met een slim woordgrapje, dat een flinke belediging aan haar adres inhield. Ook Rebecca Francis kreeg de halve wereld over zich heen nadat Gervais zich op Twitter afvroeg wat er met je gebeurd moet zijn in je leven om een prachtig dier dood te schieten en er dan lachend naast te gaan liggen. En toen de Amerikaanse tandarts Walter Palmer in juli 2015 de iconische leeuw Cecil illegaal doodde, sloegen alle haatmeters helemaal uit.

Michael Douglas speelt in ‘Beyond the Reach’ exact zo’n figuur: een stinkend rijke, zelfzuchtige en arrogante zakenman, die uitsluitend voldoening haalt uit het jagen op en doden van een groot en sterk dier. Hoog op zijn wensenlijstje staat een dikhoornschaap, die onder andere in de Mojave Desert zijn leefgebied heeft. Douglas’ tegenspeler, Jeremy Irvine, is alles wat hij niet is: jong, idealistisch en met zijn hart op de juiste plek. ‘Beyond the Reach’ laat deze twee tegenpolen tegen elkaar uitkomen. Wie zal er winnen?

Ben (Jeremy Irvine) zit in zak en as als zijn vriendinnetje vertrekt naar de grote stad om te gaan studeren. Ondanks haar wens dat hij haar vergezelt, kiest hij er voor om in het kleine dorp in New Mexico te blijven, waar hij het bedrijf van zijn ouders voortzet en de lokale sheriff helpt door zijn talent als tracker in te zetten. Wanneer de sheriff hem belt met de opdracht om ene Madec (Michael Douglas) te vergezellen op een jachttrip, ziet hij dat als afleiding. Madec doet zijn uiterste best om de jongen uit zijn schulp te laten kruipen (cue: Wall-E imitatie!), maar voor de twee vriendschap kunnen sluiten, gaat er iets faliekant mis.

Ondanks het redelijk voorspelbare verloop is ‘Beyond the Reach’ een vermakelijke speelfilm. Het kat-en-muis-spel zorgt voor een aardige spanningsboog, omdat de één gewiekster is dan je denkt en de ander meer uithoudingsvermogen heeft dan je voor mogelijk houdt. Ben heeft vrij snel al zijn bedenkingen bij Madecs eerlijkheid, maar verrast de kijker als hij toch een paar opgevouwen bankbiljetten aanneemt om het ontbreken van een jachtvergunning door de vingers te zien. Die tweespalt in zijn karakter houdt de film op de been; Ben is niet zo makkelijk te doorgronden als je in eerste instantie denkt. Zijn verleden blijft mysterieus, ondanks wat aanwijzingen (ouders overleden, familiebedrijf)… Van Madoc daarentegen weten we nog minder, anders dat ie miljoenen verdient, talloze werknemers heeft en zoveel ervaring heeft met het omkopen van mensen dat hij oprecht verbaasd is als er niet naar zijn pijpen gedanst wordt. Maar daar vraagt het verhaal ook niet om.

‘Beyond the Reach’ is naast een redelijk spannend thrillerdrama ook een aanklacht op het verschil tussen arm en rijk. Michael Douglas is lekker op dreef in zijn maniakale vertolking van Madec, wat de film een laagje zwarte humor geeft. Jammer dat ‘Beyond the Reach’ eigenlijk twee eindes heeft. Na een uitstekende scène, waarna prima de aftiteling gestart kon worden, volgen nog zo’n tien minuten, die de krachtige boodschap behoorlijk onderuit halen. Dat ridicule einde, echt zonde.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 15 juli 2015