Bibi & Tina (2014)

Regie: Detlev Buck | 101 minuten | familie, musical, romantiek, avontuur | Acteurs:  Lina Larissa Strahl, Lisa-Marie Koroll, Louis Held, Ruby O. Fee, Charly Hübner, Michael Maertens, Winnie Böwe, Fabian Buch, Max von der Groeben, Detlev Buck, Martin Seifert, Daniel Scherer, Artur Scherer, Hong Thay Lee, Christiane Wallenhauer

In Nederland is ze nog niet zo bekend, maar bij onze Oosterburen hebben de kinderen die er mee opgegroeid zijn hoogstwaarschijnlijk zelf al kinderen in de doelgroep… Bibi Blocksberg, tienerheks, maakte haar debuut in een hoorspel van Elfie Donnelly in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Met een hoorspelreeks van meer dan honderd delen, boeken, tekenfilms, musicals en computergames is er nog altijd niet genoeg verteld over deze eigenwijze deugniet met een hart van goud. Een spin-off van de reeks, waarin Bibi bevriend is met paardenmeisje Tina, blijkt voldoende voedingsbodem voor een bioscoopfilm, ’Bibi & Tina’.

‘Bibi & Tina’ gaat over de twee beste vriendinnen uit de titel. Enige voorkennis is niet vereist, maar er wordt ook niet lang over de introductie gedaan. Heel erg storend is dat niet, het verhaal is goed te volgen zonder dat je direct weet dat Bibi toveren kan en haar omgeving dat klaarblijkelijk heel normaal vindt. Het verhaal komt pas echt op gang met de komst van de rijke Sophia von Gelenberg (die – hoe kan het ook anders – altijd iets geels aan heeft) naar het kasteel annex manege van Graaf Falkenstein. Deze man, de vader van Alex (die weer de vriend van Bibi’s beste vriendin Tina is), heeft haar met een bepaalde reden uitgenodigd op de manege, en dat drijft een wig tussen Alex en Tina. Maar gelukkig voor de paardenfans is er niet alleen maar jaloezie en gebroken harten; Bibi en Tina moeten ook de toekomst van hun geliefde veulen Socks redden. De absurd rijke en… eh… nogal over het paard getilde zakenman Hans Kakmann heeft een plan bedacht om dit veelbelovende paard van Alex’ vader afhandig te maken en de twee vriendinnen hebben al snel in de gaten dat zijn methoden niet helemaal zuiver op de graat zijn.

Het dunne verhaaltje van ‘Bibi & Tina’ is nauwelijks genoeg voor de speelduur van anderhalf uur, maar dat is opgelost door er een musical van te maken. De film zit propvol poppy liedjes en maffe dansjes. Hoewel dat de film luchtig houdt, maakt het het ook een stuk oppervlakkiger. Conflicten worden meestal niet opgelost door de personages met elkaar te laten praten, maar er wordt eenvoudigweg een liedje aan gewijd en daar moet de kijker het mee doen. Daardoor komen de personages niet echt tot leven.

De formulefilm ziet er wél uit om door een ringetje te halen. De filmmakers profiteren volop van de mooie omgeving, en over veel scènes ligt de gloed van een prachtige zonsondergang. Als je nog geen zin hebt om gezeten op de rug van een paard je haren te laten wapperen in de wind, heb je op zijn minst trek in een boswandeling na het zien van ‘Bibi & Tina’. Ook vóór de camera wordt goed werk afgeleverd. Vooral de drie meiden brengen het er prima van af. Lina Larissa Strahl heeft haar naam in ieder geval al mee, ze straalt van het scherm als de guitige, het altijd goed bedoelende Bibi. De rol van haar vriendin Tina wordt vertolkt door Lisa-Marie Koroll. Ze maakt van Tina nét een iets gecompliceerder karakter. Sophia, de in dit soort films geijkte überbitch, wordt gespeeld door Ruby O. Fee, een kruising tussen Emma Watson, Selena Gomez en een jongere versie van Hannah Hoekstra. Zij legt het er nergens te dik bovenop, wat knap is gezien de situaties waarin het scenario haar brengt. De volwassen cast is juist wat theatraler, zoals de overdreven Hans Kakmann en de hautaine Falko von Falkenstein, Alex’ vader.

‘Bibi & Tina’ is een zomerse film die heel wat checkboxen succesvol afvinkt. Vriendschap, verliefdheid, dieren, pakkende liedjes en en een aansprekende heldin: lekker vermakelijk voor meisjes vanaf een jaar of tien.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 april 2015
VOD-release: 29 september 2015
DVD-release: 29 september 2015