Bibi & Tina: jongens tegen de meiden – Bibi & Tina: Mädchen gegen Jungs (2016)

Recensie Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden CinemagazineRegie: Detlev Buck | 110 minuten | avontuur, komedie, familie | Acteurs: Lina Larissa Strahl, Lisa-Marie Koroll, Louis Held, Michael Maertens, Martin Seifert, Winnie Böwe, Fabian Buch, Emilio Sakraya, Detlev Buck, Charly Hübner, Philipp Laude, Tilman Pörzgen, Erika Rabau, Lena Urzendowsky, Max von der Groeben

Bibi en Tina hebben weer zomervakantie en dit keer wordt de zomervakantie op een andere manier doorgebracht. Er is door Tina’s school een geocachingwedstrijd georganiseerd, waar niet alleen haar klasgenoten aan meedoen, maar ook uitwisselingsscholieren. Bibi en Tina vormen uiteraard samen een team, maar wanneer Alex door twee nieuwkomers wordt geclaimd, durft hij niet meer te zeggen dat hij eigenlijk bij de meiden in het groepje wil. Dat zet direct kwaad bloed bij Tina, en de verdere ontwikkelingen tijdens het kamp verbeteren de zaak niet… De rivaliteit tussen de groepen is groot, wat escaleert in een liedje: het is de jongens tegen de meiden, oh pardon, de meiden tegen de jongens!

‘Bibi & Tina: jongens tegen de meiden’ is het derde bioscoopavontuur van Bibi en Tina, die in Duitsland mateloos populair zijn onder (bijna) tienermeisjes. Tina is een getalenteerde ruiter en Bibi kan toveren, heksen eigenlijk. Dat is geen geheim, maar ze wordt tijdens de wedstrijd wel aan banden gelegd, want toveren om te winnen, dat is natuurlijk not done. Uiteraard zijn Bibi en Tina echter geen types die van het rechte pad af gaan, maar daarentegen doen Alex’ teamgenoten wel alles om te winnen. Het verloop van het verhaal is dan ook nauwelijks spannend te noemen, het is alleen de vraag wanneer Alex het verraad doorheeft en de ruzie tussen Tina en Alex weer bijgelegd wordt.

Wat opvalt aan ‘Bibi & Tina: jongens tegen de meiden’ – nog meer dan bij de voorgaande twee films – is de kleurenpracht, die de film een surrealistische sfeer meegeeft. De lucht is niet strakblauw, maar turquoise. Het doet nog net geen pijn aan je ogen, zo fel zijn de kleuren. De liedjes zijn weer volop aanwezig, maar lang niet allemaal geslaagd, met als tenenkrommend dieptepunt het liedje dat gezongen wordt tijdens het blussen van de brand aan het einde van de film, alhoewel het door een paddestoelen-trip geïnspireerde ‘ik dans met apen’-lied dat bijna evenaart.

Het verhaal stelt niet zo heel veel voor. De wedstrijd is op zich wel aardig, maar al snel valt het in herhaling. De rivaliteit tussen de jongens en de meisjes is wat over the top, maar dat past wel in het Bibi & Tina-universum dat Detlev Buck geschapen heeft. Paardenmeisjes zullen hun verwachtingen ten aanzien van de paardrijscènes moeten bijstellen, want dat is in de derde ‘Bibi & Tina’ echt maar bijzaak. ‘Bibi & Tina: jongens tegen de meiden’ doet vooral verlangen naar lange zomeravonden en buitenactiviteiten.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 12 april 2017
VOD-release: 12 september 2017
DVD-release: 12 september 2017