Big (1988)

Regie: Penny Marshall | 104 minuten | komedie, drama, fantasie, romantiek | Acteurs: Tom Hanks, David Moscow, Robert Loggia, Elizabeth Perkins, John Heard, Jared Rushton, Jon Lovitz, Mercedes Ruehl, Josh Clark, Kimberlee M. Davis, Oliver Block, Debra Jo Rupp

Films waarin mensen wakker worden in een ander lichaam vormen een klassiek filmgenre. Denk aan ‘Freaky Friday’, ‘13 Going on 30’ of recenter ‘Source Code’. ‘Big’ is al een stuk ouder dan dit rijtje maar overtreft bovengenoemde films op alle fronten. De film is origineel, grappig en ontroerend. Want wie heeft er als kind nou niet gefantaseerd over het zou zijn om ineens ‘groot’ te zijn?

Josh is een doodnormale dertienjarige jongen uit New Jersey. Wanneer hij tijdens een kermis een attractie niet in mag omdat hij te klein is, voelt hij zich enorm voor schut staan bij het meisje dat hij leuk vindt. Gefrustreerd stopt hij een muntje in een machine die wensen laat uitkomen. Josh wenst dat hij groot is. De volgende dag wordt Josh wakker in het lichaam van een dertigjarige man. Hij gaat terug naar de kermis, maar die is al vertrokken naar een andere plaats. Josh vertrekt naar New York en vindt een simpel baantje bij een grote speelgoedfabrikant. Al snel maakt hij promotie en wordt zijn collega Susan verliefd op hem. Josh realiseert zich dat volwassen zijn toch behoorlijk lastig is en probeert er alles aan te doen om weer dertien jaar oud te worden.

Voor veel mensen werd Tom Hanks pas een bekende naam na zijn rollen in de jaren 90. In de jaren 80 had hij echter zijn komisch talent al laten zien in onder andere ‘Splash’ en ‘Bachelor Party’. ‘Big’ zorgde voor zijn grote doorbraak, omdat hij naast komisch talent ook een goed gevoel voor drama had. Regisseuse Penny Marshall wilde de rol van Tom Hanks zo geloofwaardig mogelijk maken en bedacht een slimme constructie. Alle scènes waarin Tom Hanks speelt nam ze eerst op met David Moscow die de dertienjarige versie van Josh speelt. Hanks bestudeerde die en probeerde zo veel mogelijk de maniertjes van Moscow en zijn taalgebruik over te nemen. Het werkte, want Hanks is constant geloofwaardig.

Wat de film zo sterk maakt naast het originele script en de rol van Tom Hanks is de manier waarop het verhaal zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Voor kinderen is de film grappig, herkenbaar en wordt een bekende fantasie tot leven gewekt. Bij volwassenen wordt het weer eens duidelijk dat je het kind in jezelf nooit moet verliezen. En dat volwassen zijn behoorlijk ingewikkeld is wanneer je zelf nog een kind bent. Eigenlijk is ‘Big’ een ode aan het kind zijn. De volwassenen die Josh leren kennen vinden allemaal het kind in zichzelf terug: Susan (Elizabeth Perkins) door op een afspraakje met Josh op een trampoline te springen en Josh’ baas MacMillan (Robert Loggia) door in de beroemde scène op de gigantische piano in speelgoedparadijs FAO Schwarz met zijn voeten muziek te maken.

‘Big’ is een klassieker in het komediegenre. De film zit vol met humor en Tom Hanks toont zich een groot acteur door heel geloofwaardig een jongen van dertien te spelen. Een herkenbaar thema voor iedereen en een hartverwarmend verhaal zorgen voor een grote glimlach op je gezicht.

Shelley Eimers

Waardering: 5

Bioscooprelease: 22 december 1988